Producţia de gaze naturale a României s-a menţinut în primul semestru la 5,6 miliarde mc.

(SAKIS MITROLIDIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2012

Producţia de gaze naturale a României a fost în S1 de 5,6 miliarde mc., iar producţia de ţiţei de circa 2 milioane tone, cantităţi similare celor obţinute în perioada similară a anului anterior, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale la solicitarea NewsIn.

În ceea ce priveşte gazele, OMV Petrom (controlat de grupul austriac OMV) şi Romgaz (deţinut de Ministerul Economiei) îşi împart pe piaţa locală producţia, necesarul acoperirii consumului intern fiind importat de la gigantul Gazprom prin intermediari, motiv pentru care preţurile au crescut constant. Au existat de-a lungul timpului discuţii între partea română şi cea rusă pentru stabilirea unor relaţii contractuale directe pentru furnizarea de gaze, însă fără niciun rezultat.

Potrivit datelor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preţul gazelor naturale importate a fost în iulie 2012 de 157,30 lei(MWh, în creştere cu 17,4% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, când a fost de 133,97 lei)MWh. Faţă de luna iunie a acestui an, majorarea se ridică la 9,2%, de la 142,77 lei(MWh. Dacă se compară ianuarie 2012 cu ianuarie 2011, luni în care consumul este mult mai ridicat, creşterea se ridică la 37%, de la 119,03 lei)MWh la 163,08 lei(MWh.

Potrivit raportului anual al ANRE, în 2011, producţia internă de gaze naturale, ce a intrat în consum, a reprezentat 74,84% din totalul surselor, primii doi producători, Romgaz şi Petrom, acoperind 97,14% din această sursa. Importul a reprezentat diferenţa de 25,16%.

OMV Petrom: Exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră ar putea asigura independenţa României

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat recent, într-o emisiune la Pro TV, că producţia de gaze din zăcământul descoperit în Marea Neagră ar putea începe pe la sfârşitul acestui deceniu, respectiv în 2018.

"Această descoperire pe care noi o numim sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. (...) Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a precizat Mariana Gheorghe.

Directorul general al OMV Petrom a spus că extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului este estimată pentru o perioadă de zece ani şi ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

"În următorii ani, peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni şi în România din hidrocarburi, petrol şi gaze. Al doilea, având în vedere situaţia la gaz, pentru că vorbim acum de piaţa de gaz, 70% din necesarul românesc este producţie locală şi 30% este importată. Dacă se dovedeşte că această exploatare este comercială şi de succes, atunci avem şansele să fim independenţi energetic, din punctul de vedere al necesarului de gaze în România", a mai spus Mariana Gheorghe.

De asemenea, ca urmare a exploatării rezervelor de gaze din Marea Neagră este posibilă reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din România.

Dacă o treime din consumul din România de gaze naturale provine din import, în cazul petrolului, datele Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut România a importat o cantitate de ţiţei de circa 5,451 milioane tone echivalent petrol, în timp ce producţia a fost de 3,955 milioane tone echivalent petrol. Acest lucru s-a regăsit în preţul carburanţilor, când anul trecut litrul de motorină s-a majorat cu 25%, iar cel de benzină cu 22%.

România mai are ţiţei şi gaze pentru 10-15 ani

Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) prezenta, în septembrie 2011, un raport, citând date ale Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), potrivit căruia rezervele sigure de ţiţei ale României erau, la acea vreme, de 54,8 milioane tone, ceea ce ar ajunge pentru următorii 15 ani (la nivelul de producţie din 2010), iar cele de gaze naturale de 109,2 miliarde metri cubi gaze.

Potrivit sursei citate mai sus, resursele geologice ale ţării ar fi mult mai mari, însă acestea nu pot fi exploatate cu tehnologiile existente. Astfel, cele de ţiţei s-ar ridica la două miliarde tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde metri cubi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor