Procurorul şi-a retras învinuirea adusă Domnicăi Manole. Ex-magistrata urmează a fi achitată

Domnica Manole trei ani a suportat hărţuieli şi umilinţe mergând prin instanţele de judecată aservite PDM, de aceea procurorul Eugeniu Rurac care a acţionat la comanda politică trebuie să-şi dea demisia, afirmă Maria Ciobanu.
Domnica Manole, magistrat Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
04.07.2019

În cadrul şedinţei de judecată de joi, 4 iulie, procurorul Eugeniu Rurac, care susţinea acuzarea în dosarul penal intentat ex-magistratei Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole, a renunţat integral la învinuire.

Domnicăi Manole i-a fost incriminată infracţiunea de pronunţare cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, deoarece în 2016 a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei DA care a colectat peste 400.000 semnături. Potrivit învinuirii, judecătoarea ar fi depăşit competenţele prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Potrivit ordonanţei de renunţare integrală la învinuire, „urmare a analizei probelor cercetate în instanţă de judecată, apreciind conform propriei convingeri formate în urma examinării în ansamblu, sub toate aspectele şi în mod obiectiv a probelor administrate din punct de vedere al pertinenţei, concludenţei, utilităţii şi veridicităţii”, călăuzindu-se de lege procurorul afirma că, în acţiunile Domnicăi Manole nu mai este prezentă intenţia directă şi motivul comiterii infracţiunii.

Având în vedere că potrivit legii procesual-penale vinovăţia persoanei nu poate fi întemeiată pe presupuneri, iar toate dubiile se interpretează în favoarea învinuitului, procurorul Eugeniu Rurac a ajuns la concluzia că faptele expuse în actul de învinuire a Domnicăi Manole nu cad sub incidenţa legii penale de aceea a renunţat integral la învinuirea adusă fostei judecătoare.

Instanţa de judecată a acceptat la materialele dosarului ordonanţa procurorului urmând ca luni, 8 iulie, la ora 10.00, să adopte o sentinţă de achitare sau încetare a procesului penal.

În context, deputata blocului ACUM Maria Ciobanu a ţinut să noteze că cel care ani la rând a susţinut o învinuire falsă la comanda PDM ar trebui să-şi dea demisia. „Trei ani de hărţuieli, trei ani de umilinţe, trei ani de bătut pragurile instanţelor de judecată aservite PDM! Nu este prea de tot, procurorule Eugeniu Rurac? Daţi-vă demisia de Neonoare!”

Constatarea faptului că Dominca Manole continua să fie supusă unor acuzaţii neîntemeiate sau disproporţionate pentru exercitarea în mod independent a activităţii sale a avut loc şi în cadrul Adunării Generale a ONU, şi de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în anul 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor