Procuratura Generală infirmă declaraţiile lui Năstase privind tăinuirea solicitărilor venite de la organele de drept din Elveţia

Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

Procuratura Generală infirmă declaraţiile ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase cu privire la tăinuirea unor solicitări venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană.

În acest sens, Procuratura face următoarele precizări:

- la 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Moldova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acestor tranzacţii;

- la 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.

- Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers.

- Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia, a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.

- Imediat ce va fi tradus, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi, cu respectarea termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei.

În acest context, amintim că la 9 iulie, deputatul socialist, Grigore Novac, a anunţat despre existenţa unui dosar penal intentat pe numele deputatului moldovean Vladimir Plahotniuc, de către Organul de Urmărire Penală din Elveţia.

Fostul procurorul general, Eduard Harunjen, a reacţionat imediat specificând că nu cunoaşte absolut nimic despre existenţa unui astfel de dosar. Mai mult decât atât, Harunjen a specificat că nu citeşte toate actele şi toate sesizările care vin pe adresa instituţiei, „deoarece ele vin în limbi străine”.