Procesul lui Omar Hayssam a fost amânat. Sirianul este ţinut într-un loc secret.

Cetăţeanul sirian Omar Hayssam escortat la duba de poliţie. (PETRUT CALINESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.07.2013

UPDATE - Omar Hayssam nu se mai află în custodia poliţiei, ci a fost transferat marţi la un penitenciar, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cu puţin timp în urmă, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Poliţiei Capitalei afirmau că nu ştiu unde se află sirianul.

"În cursul acestei zile, condamnatul Omar Hayssam a fost transferat dintr-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române într-o unitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", reiese dinntr-un comunicat de presă remis de Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Se pare că Omar Hayssam s-a aflat în custodia Poliţiei Române, din 19 iulie, şi a fost introdus într-un centru de reţinere şi arest preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său, reiese din documentul citat.

***

Procesul în care cetăţeanul sirian Omar Hayssam este acuzat de înşelăciune şi delapidare a fost amânat, marţi, pentru data de 31 iulie, din lipsă de procedură, respectiv lipsa inculpatului şi a avocatului acestuia. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Poliţia Capitalei au informat Tribunalul Bucureşti că Omar Hayssam nu se află în posesia lor.

Tribunalul Bucureşti trebuia să judece, marţi, un nou termen în dosarul "Manhattan", în care Omar Hayssam este acuzat de înşelăciune şi delapidare, făcând demersuri în vederea citării lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP şi Poliţiei Capitalei, însă cele două instituţii au remis răspunsuri care atestă faptul că "nu se ştie locul în care se află" cetăţeanul sirian. Avocaţii inculpaţilor au solicitat amânarea judecării cauzei din cauza lipsei procedurii de citare a lui Hayssam.

Magistraţii au stabilit două termene, respectiv 31 iulie pentru judecarea propunerii de arestare făcută de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pe numele lui Omar Hayssam şi a fratelui său în acest caz, şi una 9 septembrie pentru judecarea procesului de fond.

De asemenea, avocata lui Omar Hayssam, care fusese desemnată din oficiu, a fost amendată de instanţa de judecată cu 300 de lei, pentru că nu s-s prezentat la termenul de judecată.

Dosarul "Manhattan"

Procurorii DIICOT l-au trimis pe Omar Hayssam în judecată în dosarul "Manhattan" în octombrie 2012, alături de fratele său, Mohamad Omar, de cumnatul lui, Mihai Nasture, şi de doi alţi parteneri de afaceri, respectiv Doina Farladanschi şi Viorel Vasile Mafteucă.

Procurorii anticorupţie au precizat că inculpaţii au format un grup infracţional organizat şi au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, iar apoi au transferat patrimoniile celor două companii, fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei, către alte societăţi comerciale din "Grupul Manhattan".

Prejudiciul cauzat este de 4.171.261 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare şi 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalizând aproximativ 20 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor