Procedura pentru tragerea la sorţi a preliminariilor Campionatului European din 2016

(CHRISTOF STACHE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.11.2013

Urnele valorice pentru tragerea la sorţi a grupelor preliminare ale Campionatului European de fotbal din 2016 - EURO 2016 - vor fi alcătuite în urma coeficienţilor acumulaţi de echipele naţionale la Cupa Mondială 2010 şi la EURO 2012 (preliminarii şi turnee finale), precum din în preliminariile CM 2014.

"Presupunând ca toate cele 54 de federaţii naţionale se vor înscrie în competiţie, tragerea la sorţi, programată în oraşul francez Nisa (mai precis, în incinta Palais des Congres Acropolis) în ziua de 23 februarie 2014, între 13,00-13,50 (ora României), va cuprinde 53 de de echipe, acestea urmând sa fie împărţite în 8 grupe de 6 echipe şi una de 5. Franţa este calificată ca ţara organizatoare. După cum se ştie, se vor califica 23 de naţionale, turneul final fiind unul care va alinia la start 24 de echipe", informează Federaţia Română de Fotbal.

Echipele vor fi introduse în 6 urne valorice, pe baza sistemului coeficienţilor acumulaţi de fiecare echipă naţionala în următoarele competiţii: Cupa Mondială 2010 (preliminarii şi turneul final), EURO 2012 (preliminarii şi turneul final), Cupa Mondiala 2014 (faza grupelor de calificare şi jocurile de baraj).

Fiecare grupă de calificare (de la A la I) va cuprinde câte o echipă din fiecare urnă valorică, excepţia fiind grupa I, care va avea numai 5 echipe.

Elaborarea programului jocurilor va fi făcută de computer şi publicata pe site-ul oficial al UEFA în aceeaşi zi. Aşadar, spre deosebire de precedentele preliminarii, programul meciurilor în fiecare grupa nu va fi stabilit în urma negocierilor dintre federaţiile naţionale (respectiv, în cazul ca acordul nu va fi realizat, prin tragere la sorţi), ci va fi elaborat de computer.

Principiile de programare pe calculator a jocurilor vor fi următoarele:

a) Meciuri acasă(deplasare: echipele nu vor juca consecutiv mai mult de două jocuri acasă sau două jocuri în deplasare; fiecare echipă începe şi termină competiţia cu o succesiune de jocuri acasă-deplasare sau deplasare-acasă; pentru ţările cu ierni lungi: echipele acestora vor juca în deplasare în zilele de meci 4 şi 5 (în lunile noiembrie şi)sau martie).

b) Stadioane cu risc generat de climă: din aceasta categorie fac parte stadioanele echipelor aparţinând ţărilor care sunt expuse unor condiţii de iarnă grea; în aceeaşi grupă de calificare se vor putea afla maxim trei ţări cu astfel de condiţii. Astfel de ţări sunt Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Norvegia şi Rusia (încadrate în categoria de iarna grea), respectiv Andorra, Belarus, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia şi Ucraina (iarna mai uşoară).

c) Distanţe de transport: obiectivul este evitarea distanţelor mari în meciurile duble; relaţiile de transport dintre ţări sunt definite ca fiind - în calcul luându-se distanţele dintre capitalele ţărilor respective - condiţionate (dacă timpul de transport aerian este de peste 8 ore), semi-condiţionate (între 6 şi 8 ore) şi necondiţionate (mai puţin de 6 ore); în aceeaşi grupă de calificare vor putea fi extrase maxim trei ţări care implică distanţe mari.

d) Situaţia politică: conform deciziilor Comitetului Executiv al UEFA, nu vor putea fi extrase în aceeaşi grupă următoarele ţări: Armenia(Azerbaidjan, Rusia)Georgia şi Spania(Gibraltar.

e) Centralizarea drepturilor de UEFA: din considerente TV, echipele naţionale reprezentând pieţele TV de vârf vor juca în grupe de câte 6: Anglia, Spania, Germania, Italia şi Olanda.

f) Constrângeri şi preferinţe: regulile de tragere la sorţi au fost împărţite în aşa-numite "constrângeri" şi "preferinţe"; constrângerile au prioritate asupra preferinţelor; ordinea de prioritate (şi greutate) trebuie stabilită pentru toate regulile; ordinea de prioritate a constrângerilor este următoarea: ţări cu iarna grea (1), distanţe de transport (2), restricţii specifice privind echipele (3), ora de începere rezonabilă (4); ordinea de prioritate pentru preferinţe este următoarea: pieţe de vârf (6), ora de începere târzie (7), repartizare regională (7), repartizare egală a meciurilor)orelor de începere (9). Partidele vor avea loc joi-duminică sau vineri-luni sau sâmbătă-marţi, în principiu de la ora 20,45 - ora Europei Centrale (21,45 - ora României), iar în weekend-uri chiar la 18,00 (19,00 - ora României).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor