Privitul la televizor întârzie dezvoltarea copiilor

.
. (Shutterstock)

Copiii ar putea fi afectaţi dacă se uită la prea multe episoade de desene animate, potrivit unui studiu. Aşa ne spunea mereu şi mama în timp ce creşteam. Bineînţeles, fără a avea dovezi concrete. Dar, aşa cum a fost demonstrat, avea dreptate. Cercetătorii din Taiwan au studiat recent efectul pe care-l produce privitul la Tv asupra dezvoltării copiilor mici.

Studiul vine la momentul potrivit. Conform rapoartelor Universităţii din Michigan, vizionarea programelor de televiziune în rândul copiilor a atins cote maxime în ultimii 8 ani. Dar, în afară de televizor, copiii de azi petrec timpul, de asemenea, cu DVD-uri, videouri, console de jocuri, computere precum şi alte dispozitive.

Sunt implicaţi, de asemenea, copiii foarte mici. Potrivit unui alt studiu, 10% dintre bebeluşii între 0 - 1 an şi 39% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi patru ani au acces la smartphone, ipod, ipad sau alte dispozitive tip tabletă.

Cercetătorii din Taiwan au vrut să ştie cât timp petrec cu adevărat copiii în faţa televizorului şi a altor dispozitive, şi ce efecte au toate acestea asupra capacităţilor lor cognitive, lingvistice şi motorii.

Ei au colectat date de la 150 de copii mai mici de 3 ani, care aveau acces la Tv, smartphone-uri, ipad sau la computere. Copiii au fost împărţiţi în două grupe: cei care se uită la televizor mai mult de două ore pe zi (grup cu expunere mare) şi cei care privesc mai puţin de două ore pe zi (grupul de control).

În grupul cu expunere mare, cercetătorii au descoperit că aceşti copii priveau la Tv în medie 137, 2 minute pe zi. Chiar şi cei sub doi ani priveau în medie 67,4 minute pe zi. Cei de peste doi ani au petrecut în medie 103,8 minute pe zi privind la televizor. Mai mult decât atât, aşa cum s-a descoperit, copiii aflaţi în grija altor persoane în afară de părinţii lor, incluzând bunici şi bone, priveau mai mult la televizor.

Cercetătorii au folosit teste standard pentru a evalua dezvoltarea cognitivă şi aptitudinile lingvistice ale copiilor. Testele au luat de asemenea în considerare abilităţile sociale personale. Au fost evaluate abilităţile motorii fine şi grosiere. Au fost incluse, de exemplu, reflexele, locomoţia, manipularea obiectelor, apucarea şi coordonarea vizual-motrică. Conform rezultatelor studiului, copiii care stau mult timp în faţa televizorului au un risc mai mare de a suferi o întârziere în dezvoltarea cognitivă, motorie şi a limbajului.
Comparativ cu copiii care nu au privit mult la televizor, cei care au fost expuşi mai frecvent au avut:

- De 3,9 ori mai multe şanse de a avea o dezvoltare cognitivă întârziată

- De 3,3 ori mai multe şanse să aibă capacităţi lingvistice întârziate

- De 3,7 ori mai multe şanse de a avea dezvoltare motorie întârziată

Şi ei nici măcar nu vizionau desene animate. Mulţi copii participanţi la studiu vizionau programe "educaţionale". Cele mai frecvente au fost Teletubbies, Thomas and Friends, Dora the Explorer. Cercetătorii au explicat: problema nu este ce privesc copiii, se referă numai la vizionare.

Copiii care privesc mult la Tv petrec mai puţin timp în activităţi care contribuie la dezvoltarea lor. Şi acestea includ şi jocul. Cu cât petrec mai mult timp în faţa televizorului, cu atât petrec mai puţin timp în activităţi fizice de care au nevoie pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile motorii.

În general pediatrii recomandă ca toţi copiii de 2 ani şi peste vârstă de 2 ani să privească la Tv mai puţin de două ore pe zi, iar copiii mai mici nu ar trebui să privească deloc.

Articolul în limba engleză - TV Time Cuts Toddler Development

Acest articol a fost publicat iniţial pewww.greenmedinfo.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură