China interzice gândirea şi manuale "occidentale"

O studentă se uita la manuale în timpul vacanţei de vară, la o librărie din Shanghai pe 16 august 2007
O studentă se uita la manuale în timpul vacanţei de vară, la o librărie din Shanghai pe 16 august 2007 (Mark Ralston/AFP/Getty Images)

O serie de remarci recente ale ministrului educaţiei chinez, Yuan Guiren, au îngrijorat multe persoane cu gândire liberală din China: potrivit opiniei lui Yuan, manualele şi gândirea occidentale ar trebui să fie eliminate din şcolile din China. "Ar trebui să fie pus în aplicare un management mai strict în utilizarea materialelor didactice occidentale", a declarat Yuan, conform agenţiei de ştiri de stat Xinhua.

"Materialele care promovează valorile occidentale sunt interzise în interiorul sălilor noastre de clasă", a mai declarat Yuan la o întâlnire a reprezentanţilor universităţilor din toată China, inclusiv din Beijing.

Printre comentariile sale a existat şi acest slogan: "Atacul verbal, calomnierea liderilor de partid sau discuţiile care defăimează socialismul, nu ar trebui să fie auzite vreodată în sălile de clasă".

Nu este clar dacă reglementarea va fi, de fapt, pusă în aplicare. Aceasta ar putea reprezenta o problemă foarte mare, având în vedere cât de mult sunt folosite deja manualele occidentale în universităţile chineze.

De exemplu, Universitatea din Beijing, una dintre cele mai prestigioase din China, enumeră pe site-ul său mai multe cărţi occidentale care sunt recomandate studenţilor înaintea suţinerii examenului de admitere pentru programul de relaţii internaţionale.

Şi chiar şi Yuan Guiren a aprobat supărătoarele manuale "occidentale" în 2011, atunci când a spus: "Pentru a impulsiona reforma, trebuie să ne deschidem, să permitem educaţiei chineze să simtă presiunea învăţământului de peste hotare".

Yuan a făcut această declaraţie la o reuniune de educaţie în timpul Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez ce a avut loc la 3 martie 2011. Tot atunci, ca răspuns la preocuparea că gândirea occidentală "periculoasă" va năpădi China, Yuan a declarat: "Nu există niciun risc, pentru că se întâmplă pe propriul nostru pământ, unde există Partidul Comunist Chinez".

Dar ce este "occidental"?

O ironie asociată cu remarcile lui Yuan nu a trecut neobservată şi ridiculizată de utilizatorii de internet din China şi comentatorii politici dat fiind faptul că Partidul Comunist Chinez în sine este întemeiat pe principiile marxism-leninismului, filozofii distinctive occidentale.

Profesorul Shen Kui, profesor de drept la Universitatea din Beijing, a cerut amuzat într-un mesaj online, ca Yuan să clarifice linia dintre "valorile occidentale" şi "valori chinezeşti" - având în vedere că propria Constituţie a Republicii Populare Chineze prevede că masele trebuie să fie educate în spiritul marxismului, internaţionalismului şi comunismului - ideologii care îşi au originea în Occident.

Un avocat care a folosit pseudonimul "Aotu" a notat pe Sina Weibo, o platformă social media asemănătoare Twitter-ului: "Cele câteva lucruri pe care ministrul Yuan le-a menţionat ar forţa "marxismul"să părăsească China şi să se întoarcă înapoi în Europa".

Alţii l-au admonestat pe Yuan pe Internet pentru că s-a axat pe preocupări ideologice irelevante atunci când există probleme mult mai presante legate de bunăstarea publică şi educaţie în China, precum înregistrarea abuzurilor sexuale în şcoli şi nivelul de sărăcie care nu permite unor copii să meargă la şcoală.

"El nu a vorbit atunci când profesorii şi-au violat elevii. A rămas tăcut când oficialii au violat elevii. El nu a spus nimic atunci când copiii nu-şi puteau permite să meargă la şcoală ", a notat un angajat al Colegiului Bangde din Shanghai pe contul său Weibo. "Acum, el vorbeşte. El vrea să interzică valorilor occidentale să devină parte a clasei."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe