Priorităţile lui Nicolae Timofti

Noul şef al statului moldovean, Nicolae Timofti.
Noul şef al statului moldovean, Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Pe parcursul mandatului său, Nicolae Timofti, îşi propune să relanseze economia, să combată fenomenul corupţiei şi să ducă la bun sfârşit reformarea sistemul judecătoresc. Acestea sunt priorităţile esenţiale ale actualului preşedinte al Republicii Moldova, expuse în cadrul emisiunii În Profunzime.

Astfel, în cadrul unei emisiuni la Protv, şeful statului a declarat că "în primul rând, prioritatea mea este de a susţine propunerile Guvernului, şi anume, de a ridica economia şi de a majora salariile şi pensiile".

În acelaşi timp, preşedintele ţării intenţionează să dezrădăcineze corupţia din societate, atât în rândurile celor care dau mită, cât şi în rândurile celor care iau.

În acest sens, oficialul a specificat: "Vreau să excludem corupţia din viaţa noastră. Trebuie să educăm cetăţenii să nu dea mită. Ei vin să rezolve anumite probleme contrar legii. De multe ori, omul este gata să-şi vândă vaca pentru a rezolva nişte probleme care nu sunt prevăzute de lege. În primul rând, nu este vinovat cetăţeanul, ci funcţionarul de stat".

Totodată, şeful statului a mai precizat că o să ducă până la bun sfârşit reforma în justiţie, căci "trebuie să fie o justiţie independentă în interesul omului. Noi trebuie să găsim cea mai bună metodă de selectare a cadrelor. Să-l alegem judecătorul care să aibă calităţile necesare de a rezista tentaţiilor. O să ne despărţim de cei care nu sunt în stare să înfăptuiască corect actul de Justiţie. La noi sunt metode, dar atunci când trebuie să fie aplicate, acestea nu se aplică aşa cum trebuie", a specificat oficialul.