Primele exerciţii militare comune SUA-China-Australia au început la Darwin


Cinci soldaţi ai Marinei americane, 10 soldaţi chinezi şi 10 soldaţi australieni vor participa, începând cu 7 octombrie, la un exerciţiu militar comun în Australia, numit KOWARI 14.
Cinci soldaţi ai Marinei americane, 10 soldaţi chinezi şi 10 soldaţi australieni vor participa, începând cu 7 octombrie, la un exerciţiu militar comun în Australia, numit KOWARI 14. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

China participă pentru prima dată la exerciţii militare alături de SUA şi Australia, chiar şi în contextul în care Beijingul continuă să amplifice tensiunile din regiune generate de pretenţiile sale asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud.

Cinci soldaţi ai Marinei americane, 10 soldaţi ai Armatei de Eliberare a Poporului şi 10 soldaţi ai armatei australiene vor participa, începând cu 7 octombrie, la o serie de antrenamente şi manevre militare în cadrul unui program pentru supravieţuire, numit KOWARI 14, conform unei declaraţii oferite de Departamentul australian al Apărării.

Exerciţiile militare se vor desfăşura în zonele izolate şi aspre de pe continent şi în zonele de coastă şi se vor încheia la data de 25 octombrie.

“Exerciţiul KOWARI 14 va oferi participanţilor o înţelegere asupra principiilor, procedurilor, echipamentelor şi tehnicilor de bază care pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire în mediul aspru al Australiei”, a declarat David Johnston, ministrul australian al Apărării. “Aceste exerciţii comune demonstrează dorinţa Australiei, Chinei şi a Statelor Unite de a lucra împreună într-o manieră practică”.

Încercările Chinei de a-şi impune pretenţiile în Marea Chinei de Sud şi Est au dus la confruntări cu Filipine şi Vietnam şi au loc într-un moment în care preşedintele american Barack Obama extinde prezenţa armatei SUA în regiune ca parte a unei aşa-zise reechilibrări a Asiei. SUA şi-a întărit alianţa de acum şase decenii cu Australia, intenţionând să dubleze până în 2020 numărul de 1.200 de soldaţi de elită prezenţi deja acolo, să intensifice exerciţiile militare comune şi să mărească numărul vizitelor navale.

Relaţii tensionate

Australia îşi construieşte legături militare cu SUA în timp ce caută să-şi menţină legăturile economice cu China, cel mai mare partener comercial al său. Relaţiile cu China au avut de suferit după ce ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a criticat guvernul chinez pentru proclamarea unei zone de identificare şi apărare aeriană în noiembrie 2013 în Marea Chinei de Sud.

În august, SUA a protestat oficial împotriva a ceea ce au considerat a fi o provocare din partea unui avion de luptă chinez care a trecut la o distanţă foarte mică de un avion de supraveghere al Marinei americane, aproximativ 217 km est de insula Hainan, cel mai sudic punct al Chinei. În schimb, China a respins afirmaţiile americanilor, spunând că pilotul avionului se afla într-o misiune de rutină pentru identificarea a doua avioane americane şi că a menţinut o distanţă sigură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe