Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, reţinuţi pentru 24 de ore

(photos.com)

Procurorii DNA au dispus joi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Kalman Robert Raduly, primar al municipiului Miercurea Ciuc, sub acuzaţia de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese şi şi a viceprimarului Domokos Szoke, acuzat de abuz în serviciu şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, reiese dintr-un comunicat al instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi.

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile şi urmează să fie prezentaţi joi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ordonanţele procurorilor DNA se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia. În baza relaţiilor dintre Raduly Robert-Kalman şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizaţia pentru efectuarea unor lucrări de construcţie la imobil şi amenajare a spaţiului aferent (parcări şi alei în proximitatea acestuia), în condiţiile în care documentaţiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condiţiile legale.

2. În perioada iulie - septembrie 2014, în condiţiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii şi faţă de aceasta s-a deschis procedura de insolvenţă, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert – Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanţă să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preţ subevaluat, a unui imobil deţinut de casa de cultură. În acest scop, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menţioneze degradări şi uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.

3. Raduly Robert-Kalman şi Szoke Domokos în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional .

Plăţile s-au efectuat în condiţiile în care documentaţia întocmită de această firmă a fost restituită de 3 ori de OCPI Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiţii legale şi pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către instituţia menţionată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul judeţului.

Actele întocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate.

4. Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale iniţiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local.

La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegală a contractului, în sensul cerut de persoana respectivă.

5. Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.

După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

6. A mai rezultat comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu, de către Szoke Domokos, ce a constat în luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primăriei, şi deplasarea cu el strict în interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului şi uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne