Primarul Londrei: Jos mâinile de pe Gibraltar!

Primarul Londrei, Boris Johnson.
Primarul Londrei, Boris Johnson. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)

Primarul Londrei, Boris Johnson, a acuzat guvernul spaniol că se foloseşte de disputa privind Gibraltarul ca 'tactică de distragere' a atenţiei faţă de 'scandalul de corupţie', provocat de 'cazul Barcenas' şi de rata înaltă a şomajului din Spania, mai ales în aşa numita Linea de la Concepción (Cadiz) care marchează graniţa cu Gibraltarul, notează marţi ziarul Estrella Digital.

Într-un articol publicat în week-end de ziarul britanic The Daily Telegraph, Johnson a subliniat că actuala situaţie de tensiune nu a fost provocată de guvernul Gibraltarului. Potrivit lui, executivul lui Mariano Rajoy 'a reactivat controalele' la frontieră şi a recurs 'la hărţuielile generale din epoca lui Franco' ca 'tactică de distragere' a atenţiei.

'Domnul Rajoy nu numai că are probleme politice provocate de un scandal de corupţie, ci şi o altă dificultate majoră', anume rata înaltă a şomajului din Linea de la Concepción, care a ajuns la 36%, în timp ce şomajul general în Spania este de 26 la sută', a declarat el ziarului britanic. El a precizat că şomajul în rândul tinerilor a atins 50%. 'Sunt sacrificate perspectivele unei generaţii întregi de tineri spanioli pe altarul uniunii monetare', a avertizat primarul londonez.

'Criza cu care se confruntă guvernul spaniol este cea a euro, nu dreptul celor din Gibraltar să pescuiască în apele din jurul Stâncii; problema de azi a Spaniei nu este Tratatul de la Utrecht, ci Tratatul de la Maastricht', care 'provoacă această ciudată dispută între Marea Britanie şi Spania', a subliniat el.

Primarul Londrei a spus că faptul că armata britanică realizează manevre în apele Gibraltarului nu este doar 'o coincidenţă'. În acest sens, şi-a exprimat dorinţa ca Marea Britanie 'să înlăture mâinile Spaniei' care sunt puse în jurul 'gâtului' Gibraltarului, pentru că ceea 'ce se întâmplă acum este o infamie'. Autorităţile spaniole 'provoacă tergiversări şi nemulţumiri, iar acum ameninţă cu impunerea unei taxe asupra maşinilor care îşi transportă bunurile' în Gibraltar, ceea ce este 'ilegal conform legilor UE' şi presupune totodată un blocaj, a avertizat Boris Johnson.

Celor care se întreabă de ce Marea Britanie 'permite ca acest anacronism colonial să învenineze relaţiile cu Spania' - o ţară care este un bun prieten şi partener în UE - Johnson le-a răspuns că Gibraltarul era deja 'într-adevăr diferit de Spania', când l-a vizitat prima oară acum 30 de ani şi a rămas la fel.

La fel ca atunci, spune el, există presă britanică, pub-uri şi tonete în care se vinde 'fish and chips', mâncare tipică britanică; deşi locuitorii au un aspect 'ceva mai mediteranean' decât cei din Blackpool, ei îşi apără într-o manieră 'isterică' idiosincrasiile lor britanice. 'Această dorinţă de a fi britanici exista dintotdeauna în Gibraltar', a subliniat el. Este motivul pentru care, în opinia sa, locuitorii Stâncii 'nu vor accepta niciodată' suveranitatea comună cu Spania sau o altă cale.

Bazându-se pe rezultatul unui referendum din 2002, primarul Londrei a precizat că '98% din locuitorii Gibraltarului vor să fie britanici'. Şi nu ultimul rând, el a recomandat guvernului lui Rajoy 'să nu se îndoiască de puterea voinţei britanice, amintindu-i răspunsul reginei Elizabeta a II-a la protestul guvernului spaniol, faţă de venirea prinţului Charles şi a Lady Diana în luna de miere în Gibraltar, în 1981: 'Este vorba de iahtul, fiul şi Stânca mea!', a reamintit el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe