Letta lucrează şi în luna august, în timp ce Berlusconi pregăteşte o nouă campanie electorală (presa italiană)

Enrico Letta. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.08.2013

Viaţa guvernului italian de mare coaliţie nu este uşoară, după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi, care continuă să facă presiuni asupra executivului condus de Enrico Letta, iar actualul premier a decis să lucreze şi în luna august, în timp ce 'Il Cavaliere' pregăteşte o nouă campanie electorală, informează marţi principalele publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, pentru a demonstra că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a putea depăşi criza economică, guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga), a aprobat luni noi măsuri de reducere a cheltuielilor publice, prin diminuarea flotei de vehicule aflate în serviciul administraţiei publice şi vânzarea a trei din cele zece avioane de care aceasta dispune.

Premierul Letta a informat despre aceste măsuri într-o conferinţă de presă ţinută luni la sediul guvernului, Palatul Chigi de la Roma, în care a explicat că 'Executivul nu pleacă în vacanţă şi va continua să lucreze în luna august', anunţând de asemenea o reuniune a Consiliului de miniştri programată pe 23 august. Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a mai precizat că a fost decisă o ulterioară reducere cu 25% a vehiculelor aflate în serviciul preşedinţiei guvernului. De asemenea, vor fi reduse cu peste 50% deplasările cu avionul efectuate de reprezentanţii statului, a precizat şeful executivului italian, care a mai anunţat şi vânzarea a trei din cele 10 avioane ale administraţiei publice.

Fondurile economisite prin aceste măsuri de revizuire a cheltuielilor statului vor fi alocate Protecţiei civile, pentru întărirea flotei de aparate Canadair de luptă contra incendiilor forestiere, instituţie care a fost grav afectată de tăierile anterioare. Aceste măsuri au fost luate 'cu scopul de a reduce cheltuielile publice italiene la nivel naţional', dar multe alte măsuri vor trebui să fie luate pentru a reduce cheltuielile 'şi la nivel regional şi local', a mai precizat Letta, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.

Ediţia italiană a publicaţiei Huffington Post relevă faptul că Enrico Letta este conştient de gravitatea situaţiei economice şi politice din Italia, după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi, pe data de 1 august, din partea Curţii de Casaţie, la un an de închisoare cu executare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset. Mesajul pe care Letta vrea să îl transmită este clar: 'Opinia publică şi întreaga majoritate de guvern trebuie să ştie că, în ciuda crizei economice şi politice, executivul este gata să îşi continue activitatea', potrivit publicaţiei amintite.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano semnalează că, în timp ce Letta lucrează, le-a cerut miniştrilor din cabinetul său să îşi reducă perioada de concediu şi să se deplaseze numai în localităţi apropiate de Roma, 'pentru a putea reveni în capitală cât mai repede posibil, în caz de necesitate'.

Publicaţia de stânga L'Unita de la Roma relevă că, în timp ce guvernul lucrează, 'condamnatul' Berlusconi se pregăteşte să înceapă o nouă campanie electorală. Silvio Berlusconi (76 de ani) ar avea intenţia să utilizeze 'orice mijloc şi orice ocazie' pentru a provoca căderea guvernului Letta şi pentru a încerca să obţină organizarea de noi alegeri parlamentare până în luna octombrie, înainte de intrarea în vigoare a pedepsei sale la un an de închisoare pentru fraudă fiscală. Pentru a-i convinge pe italienii de centru-dreapta să voteze din nou pentru el, 'Il Cavaliere' a decis să refondeze în luna septembrie vechiul său partid de dreapta, Forza Italia (fondat în 1994).

Cotidianul de dreapta Il Giornale din Milano precizează că, pentru a consolida noua sa strategie electorală, Berlusconi a anunţat că, la jumătatea lunii septembrie, va organiza o mare manifestare naţională, în cursul căreia va fi prezentat noul partid Forza Italia, prin care fostul premier are intenţia să se întoarcă 'la originile activităţii sale politice'.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că liderul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), fostul actor comic Beppe Grillo, a declarat luni că, în această situaţie delicată, partidele aflate în opoziţie nu ar trebui să piardă timp preţios 'cu prostiile electorale ale lui Berlusconi', ci ar trebui mai degrabă să se ocupe în mod serios 'de adevăratele probleme economice ale ţării.'

Se anunţă 'o vară tensionată', în timp ce, după 20 de ani, Italia încearcă încă să înţeleagă 'adevărata fenomenologie a lui Silvio Berlusconi', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor