Primarul Cherecheş explică "miracolul" miliardelor nejustificate: Am primit o donaţie de la mama

Cătălin Cherecheş
Cătălin Cherecheş (Facebook)

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş - care, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, nu putea justifica o sumă uriaşă de bani - a venit cu o explicaţie neaşteptată: susţine că în 2009 a primit o donaţie de un milion şi jumătate de euro de la mama sa. Totodată, edilul a acuzat că intervenţia ANI are loc ca urmare a unor presiuni în spatele cărora ar fi şeful SRI Eduard Hellvig.

"Vreau să-mi exprim regretul pentru doamna care lucrează la ANI, că a fost pusă în această situaţie şi ştiu presiunile care au fost asupra ei, atât din zona de conducere a ANI, cât şi din zona unei alte entităţi tot cu trei iniţiale, SRI. E o chestiune foarte simplă. La un moment dat, actualul director al SRI, domnul Hellvig, consideră că eu am avut vreun rol în a i se realiza lui de către ANI, la un moment dat fiind ministrul Dezvoltării, un astfel de dosar şi bănuiesc că aşa cum m-au băgat o dată în puşcărie... Domnul Hellvig consideră că eu am fost la baza acestor chestiuni, am avut discuţii concrete. (...) I-am întrebat pe cei de la ANI care este acuzaţia, pentru că ai dreptul să depui nişte documente, să te justifici. N-au avut nici atât bun simţ, ca să nu mai zic că nu au respectat legea, ca să îmi spună care este acuzaţia", a susţinut Cherecheş, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Primarul din Baia Mare a pretins că a primit bani de la mama sa, care i-a făcut un cadou de 1,5 milioane de euro.

"În 2009 am primit un dar, respectiv o donaţie din partea mamei mele de un milion şi jumătate de euro. Această chestiune a fost verificată de către ANI în 2010. Mama mea avea banii în cont din vânzarea unui imobil şi mi i-a transferat în numerar", a declarat Cătălin Cherecheş.

Primarul a mai adăugat, referitor la cei 500.000 euro la care face referire ANI, că „împrumutul face obiectul dosarului penal în care a fost arestat” şi este „o manevră pe care dânşii vor să o facă pentru a acoperi exerciţiul judiciar, fraudulos făcut de către DNA”.

Ce acuză ANI:

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către CHERECHEŞ CĂTĂLIN, Primar al municipiului Baia Mare, Judeţul Maramureş, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către CHERECHEŞ CĂTĂLIN.

De asemenea, întrucât în declaraţiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) şi din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informaţii neconforme cu realitatea, în speţă un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de „fals în declaraţii” în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din acelaşi act normativ.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative. CHERECHEŞ CĂTĂLIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în acest sens. Precizăm că Agenţia a transmis în atenţia persoanei evaluate şase solicitări de a prezenta date sau informaţii relevante.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne