Primar german anunţă stare de urgenţă după amplificarea violenţelor din Chemnitz

Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest de extremă dreapta în oraşul german Chemnitz, 1 septembrie 2018.
Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest de extremă dreapta în oraşul german Chemnitz, 1 septembrie 2018. (Getty Images)

Mii de persoane s-au alăturat protestelor anti-imigraţie şi contra-protestelor în Chemnitz, pe fondul amplificării tensiunilor în oraşul din estul Germaniei, 11 persoane fiind spitalizate până acum.

Oraşul german Chemnitz a fost epicentrul unor ciocniri dure în ultima săptămână, iar protestele anti-imigraţie şi contra-protestele continuă să se amplifice, potrivit site-ului Express.co.uk.

Mii de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului după arestarea unui irakian şi a unui sirian în cazul înjunghierii fatale a cetăţeanului german de origine cubaneză Daniel Hillig, în vârstă de 35 de ani.

Acest atac a dus la izbucnirea unui val de violenţe şi demonstraţii îndreptat în mare parte împotriva modului în care a gestionat cancelarul german Angela Merkel criza imigraţiei din 2015.

Peste 1.200 de poliţişti au fost trimişi pe străzile oraşului, după ce nouă persoane au fost rănite în ciocniri violente care au avut loc sâmbătă.

Primarul oraşului Chemnitz, Barbara Ludwig, a criticat demonstraţiile de extremă dreapta şi a cerut Germaniei să înfrângă sentimentul anti-imigraţie.

Ea a declarat pentru Sky News: “Situaţia este volatilă. A fost declarată stare de urgenţă în oraş”, adăugând că manifestanţilor de extremă dreapta nu li se va permite să submineze statul.

Potrivit declaraţiilor poliţiei din Chemnitz, aproximativ 9.500 de persoane au participat la o serie de demonstraţii vineri.

De asemenea, în weekend a avut loc un marş tăcut” în semn de protest împotriva politicilor lui Merkel.

Manifestanţii de extremă dreapta au afişat portrete mari cu victime ale unor atacuri despre care ei au susţinut că au fost comise de solicitanţi de azil.

Drept răspuns, aproximativ 3.500 de persoane au mărşăluit pentru a sprijini politicile lui Merkel, au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum Chemnitz nu este nici gri şi nici maroniu”.

Ministrul de Externe Heiko Maas şi-a exprimat suportul pentru cei care au mărşăluit împotriva manifestanţilor de extremă dreapta: Cel de-al doilea război mondial a început în urmă cu 79 de ani. Germania a provocat suferinţe inimaginabile în Europa.

“Dacă din nou oamenii mărşăluiesc astăzi pe străzi cu saluturi naziste, atunci trecutul nostru istoric ne forţează să apărăm democraţia în mod hotărât”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe