Prima maşină a lui John Lennon a fost scoasă la licitaţie

Licitaţie în Chichester, sudul Angliei, în timpul festivalului "Goodwood Festival of Speed" (Matt Cardy / Getty Images)
Mioara Stoica
12.07.2013

A fost scoasă la licitaţie prima maşină a lui John Lennon - compozitor şi cântăreţ, membru al grupului muzical Beatles, care a fost ucis de un fan în anul 1980 la New York. Autoturismul are o lungime de aproape 5 metri, are 1 metru şi 40 de centimetri înălţime, cântăreşte 1.380 de kilograme şi are o viteză maximă de 245 km/h.

Ferrari-ul 330GT 2+2 Coupe de culoare albastră, cu interiorul albastru, va fi scos la licitaţie în Chichester, sudul Angliei, în timpul festivalului "Goodwood Festival of Speed", la 12 iulie. Comparând preţurile plătite pentru alte maşini ale oamenilor celebri, suma pe care casa de licitaţii Bonhams speră să o realizeze din vânzare este cuprinsă între 180.000 şi 220.000 de lire sterline, sau între 220.000 - 260.000 de euro. Dar în ceea ce priveşte licitaţiile este întotdeauna mai bine să nu se facă prea multe predicţii, mai ales atunci când vine vorba de lucrurile un pic mai "speciale”.

La vârsta de 25 de ani, celebrul John Lennon a trebuit să facă doar câţiva paşi afară din casă pentru a-şi cumpăra Ferrari-coupe. În februarie 1965 Lennon a trecut examenul şi şi-a luat carnetul de conducere iar ştirea a ajuns imediat la toate firmele de maşini de lux din capitala britanică. În câteva ore la poarta casei sale din Weybridge, Surrey, s-au adunat Maserati, Aston Martin, Jaguar, Ferrari şi orice alt tip de automobile pentru "persoane foarte importante", însoţită de vânzătorii care doresc să profite de oportunitate şi să-şi asigure un client plin de "bani". Mai mult decât atât, în acei ani Beatlemania era la apogeu şi acest episod este doar un mic aspect al entuziasmului general care a fost creat în jurul faimosului cântăreţ care a condus revoluţia tinerilor.

John - care era deja tatăl lui Julian, copil avut cu prima soţie Cynthia - doar a ieşit în faţa casei şi şi-a ales maşina preferată şi anume Ferrari 330GT, exemplar proiectat de Pininfarina pentru casa Maranello, din care au fost produse numai 500 de bucăţi.

A plătit 6.500 de lire sterline, echivalentul a 110.000 de lire sterline la cursul de azi. Deci, în acest mod a obţinut Lennon prima sa maşină. Este interesant faptul că terminase de scris şi de înregistrat "Ticket to Ride” cu mai puţin de o lună înainte.

A ţinut maşina timp de doi ani şi jumătate şi apoi a decis să o vândă în octombrie 1967, după ce a călătorit 20.000 de mile cu ea. Maşina va fi vândută împreună cu toate documentele care atestă originea şi restaurarea, inclusiv corespondenţa cu John Lennon.

Marele compozitor şi instrumentist, considerat cel mai virtuos din punct de vedere muzical şi cel mai controversat din punct de vedere personal, a cântat deja "Yes baby, you can drive my car..." iar astăzi predicţia sa poate deveni realitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor