Prima ediţie a evenimentului „Alba Iulia Music & Film Festival” va începe joi, 27 septembrie

(photos.com)
Ana Petrescu
24.09.2012

Din data de 27 septembrie, cetatea Carolina din Alba Iulia, recent restaurată, va fi gazda unor concerte live şi a unor proiecţii de film, în cadrul primei ediţii a evenimentului “Alba Iulia Music & Film Festival”, accesul fiind gratuit, în măsura locurilor disponibile,notează B365.ro.

Evenimentul este un parteneriat între echipa care organizează Transilvania Internaţional Film Festival (TIFF), cel mai mare festival de profil din România, şi Primăria Alba-Iulia.

“Împreună, vrem să aducem la Alba Iulia un eveniment de amploare, care să lege arta filmului cu cea muzicală şi, în acelaşi timp, să conecteze spiritul istoric al cetăţii Carolina la curentele artei contemporane din România şi străinătate”, au precizat organizatorii.

Toate evenimentele se vor desfăşura în Cetatea din Alba Iulia, pe două scene în aer liber, amplasate în Piaţa Cetăţii şi în curtea interioară a Palatului Principilor, şi în sala Ferdinand din interiorul palatului. Festivalul beneficiază de echipament tehnic de ultimă generaţie, două ecrane gigant speciale pentru proiecţiile în aer liber, precum şi instalaţii de sunet şi lumini profesioniste.

În deschiderea festivalului tinerii muzicieni din orchestra Notes&Ties vor susţine un concerte, având în repertoriu piese din coloanele sonore ale unor filme celebre. Printre acestea se numără pelicule precum Star Wars, Indiana Jones sau Jurassic Park. Seara va fi completată de proiecţia de gala a filmului „Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu, într o copie recent restaurată, un film de referinţă cu scene turnate chiar în Alba-Iulia.

Vineri, 28 septembrie, va avea loc, pe scena din curtea Palatului Principilor, proiecţia peliculei „Undeva la Palilula”, a lui Silviu Purcăreţe. Acţiunea filmului se petrece într-un mic orăşel al României anilor ’60, Palilula, unde tânărul doctor Serafim primeşte repartiţie."Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat", precizează despre concepţia sa regizorală Silviu Purcărete.

Pe scena din Piaţa Cetăţii, sâmbătă, 29 septembrie, va avea loc în premieră proiecţia specială a filmului “Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu. Pelicula este o comedie a cărei acţiune se petrece în 1992, în Câmpulung Muscel, unde fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Filmul este cel mai mare succes de box-office pentru un film românesc din ultimii 10 ani, după rezultatele primului weekend de proiecţii.

În ultima zi a evenimentului “Alba Iulia Music & Film Festival”, organizatorii au pregătit pentru public proiecţia filmului mut “Cabinetul figurilor de ceară”, cu acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA, o peliculă din 1924, regizată de Paul Leni & Leo Birinsky. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să urmărească trei poveşti fantastice, ai căror protagonişti sunt şeicul Harun-al-Raşid (din 1001 de nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi enigmaticul Jack Spintecătorul. Povestea tăcută de pe ecran va fi însoţită nu doar de muzica special compusă pentru ea, ci şi de o naraţiune live. Aceasta cuprinde inserturi narative din romanul „Harun şi Marea de Poveşti” de Salman Rushdie şi din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein. Traducerea unor dialoguri a fost liber inspirată din piesa “O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale.

Pe lângă proiecţiile din fiecare zi ce se vor avea loc în cadrul festivalului, publicul se va putea bucura şi de concerte, ateliere de imagine şi cursuri pentru copii.

Programul “Alba Iulia Music & Film Festival”:

Joi, 27 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
19:00 Deschiderea festivalului
19:15 Concert special cu teme muzicale din filme celebre – orchestra simfonică “NOTES & TIES”
20:00 Proiecţie specială “Mihai Viteazul” - 1971, regia Sergiu Nicolaescu
În memoria compozitorului Tiberiu Olah
Palatul Principilor
20:00 “Povestea unei caravane de ţigani” (“When the road bends”) - 2006, regia Jasmine Dellal
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 Scurtmetraje româneşti din programul TIFF 2012

Vineri, 28 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
19:15 Concert KUSAK / NAIDIN QUARTET
20:00 “Cântecele mării” - 1970, regia Francisc Munteanu
Portret special Dan Spătaru & compozitorul Temistocle Popa
Palatul Principilor
20:00 “Undeva la Palilula” - 2012, regia Silviu Purcăreţe
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 Scurtmetraje româneşti de animaţie din competiţia Festivalului Anim’est 2011
18:00 “Despre oameni şi melci” - 2012, regia Tudor Giurgiu

Sâmbătă, 29 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
20:00 “Despre oameni şi melci” - 2012, regia Tudor Giurgiu
22:00 Concert GRIMUS
Palatul Principilor
19:15 Concert LIGHTS OUT
20:00 “The Shukar Collective Project“ - 2009, regia Matei-Alexandru Mocanu
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 “PINA” - 2011, regia Wim Wenders
18:00 “Mamma Mia” - 2008, regia Phyllida Llyod
Party
23:00 Festival Party (Spaţiile RYMA)

Duminică, 30 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
20:00 “Concertul” - 2009, regia Radu Mihăileanu
22:00 Concert Puya
Palatul Principilor
20:00 Proiecţie eveniment: “Cabinetul figurilor de ceară” - 1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky - Film mut cu acompaniament live-Ansamblul EINUIEA
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 “Iron Sky” - 2012, regia Timo Vuerensola
18:00 “NINE” - 2009, regia Rob Marshall

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor