Prezenţa unui submarin rusesc în Golful Mexic este improbabilă, susţine un expert

(Dmitry Barinov / AFP / Getty Images)
Joshua Philipp
05.09.2012

Washington Free Beacon a raportat pe 14 august că un submarin rus cu propulsie nucleară a petrecut mai multe săptămâni din iunie şi iulie patrulând în Golful Mexic, nedetectat de Marina Americană. Asta a avut loc în acelaşi interval de timp cu momentul în care bombardiere ruse au intrat în zona de apărare a SUA (aproape, dar nu în spaţiul aerian american) din apropierea Alaskăi şi Californiei, observă publicaţia.

Un oficial anonim a declarat pentru agenţia de ştiri că micul submarin Akula - capabil să distrugă submarine nucleare şi portavioane americane, dar incapabil să lanseze rachete nucleare intercontinentale, cum e cazul unora dintre submarinele mai mari - a fost confirmat doar după ce acesta a părăsit regiunea.

Atât Pentagonul cât şi Marina au negat că un submarin rusesc ar fi intrat în Golful Mexic nedetectat, potrivit unui raport al Institutului Naval American. Agenţia rusă oficială de ştiri, RIA Novosti, a raportat că un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a refuzat să confirme sau să nege afirmaţiile, menţionând că informaţiile privind locurile unde se află submarinele ruse sunt secrete.

Washington Free Beacon îşi susţine raportarea.

Nu ar fi prima dată când submarinele ruseşti au testat graniţele Statelor Unite, dar există unele diferenţe cheie între ultimul incident şi acesta.

În 2009, The New York Times a raportat că două submarine ruseşti Akula patrulau în largul coastei americane de est – afirmaţii ce au fost confirmate ulterior de Comandamentul de Nord al SUA (NORTHCOM).

În timp ce Pentagonul a confirmat rapid incidentul din 2009, potrivit Institutului Naval American, în cazul celor mai recente afirmaţii, "un purtător de cuvânt al Marinei a relatat pentru Institutul Naval American că, în urma unor multiple verificări cu NORTHCOM, Comandamentul de Sud al Statelor Unite ale Americii şi Biroul de Informaţii Navale, nici una dintre organizaţii nu a putut confirma raportul Free Beacon privind un submarin Akula care operează în Caraibe."

Terry Minarcin, un criptolog în rezervă al Forţelor Aeriene ce a fost repartizat la NSA, a declarat pentru The Epoch Times că Pentagonul ar avea puţine motive să încerce să ascundă asta - prin urmare, este posibil ca ei să spună adevărul în acest caz. Minarcin indică rapid când are loc un joc de fum şi oglinzi.

Punctul său de vedere se bazează pe un raţionament sănătos. Informaţii privind orice activitate a unor submarine detectate sunt disponibile prin intermediul unei cereri Freedom of Information Act (FOIA).

În cazul în care Pentagonul a spus că nimic nu a fost văzut acolo, "cred că sunt destul de sinceri, din cauza că cineva poate veni şi depune o cerere FOIA pentru aceste jurnale", a spus Minarcin.

El a menţionat că informaţiile pot fi foarte uşor obţinute, "iar dacă armata ar fi făcut vreo muşamalizare, nu ar fi meritat atâta publicitate negativă în mass-media".

Sistemul principal pe care îl folosesc Statele Unite pentru a detecta submarinele este Sistemul de Supraveghere prin Sunet (SOSUS). Acesta este de fapt o reţea mare de senzori instalaţi în puncte cu trafic intens din Oceanul Atlantic şi în alte puncte cheie, inclusiv de-a lungul coastei de est, coastei de vest şi Golfului Mexic din Statele Unite.

SOSUS face parte din Sistemul Integrat de Supraveghere Submarină (IUSS).

"Orice submarin care trece pe acolo va fi detectat de senzori", a spus Minarcin. "Avem aproape toate submarinele ruseşti - avem semnăturile lor pe bandă."

Din moment ce fiecare submarin lasă o semnătura proprie, şi din moment ce ei au o bază de date a acestor semnături, "putem spune, aici este un intrus, haideţi să-l căutăm în baza de date. Dacă este un submarin britanic sau francez se opresc alarmele, verificăm senzorii şi spunem: oh, e un aliat. Nu e nici o ameninţare", a afirmat el.

Minarcin a adăugat că este posibil ca să fi trecut ceva pe acolo, iar dacă ruşii sunt excluşi din imagine, potenţialele submarine din zonă devin mult mai clare.

"Singura marină care are submarine nucleare sofisticate similare cu ale noastre este cea britanică", a spus el, menţionând că Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii au împărtăşit tehnologie în legătură cu amortizarea zgomotului natural, dar o navă din Marea Britanie nu ar fi cu siguranţă ostilă.

El a afirmat că submarinele chineze sunt "foarte, foarte zgomotoase." Regimul chinez a cumpărat câteva dintre submarinele ruseşti mai vechi şi au încercat să le reducă zgomotul, "dar asta e ceva imposibil" pentru că această soluţie trebuie pusă în aplicare chiar de la începutul procesului de construcţie.

Indiferent de situaţie, rapoartele au cauzat o agitaţie şi aduc în atenţie reducerea bugetului Marinei.

La scurt timp după ce a fost publicat raportul iniţial pe 17 august, senatorul american John Cornyn (R-Texas), membru al Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, a trimis o scrisoare deschisă către şeful de operaţiuni navale, amiralul Jonathan Greenert, cerând mai multe informaţii privind incidentul şi a subliniat o potenţială ameninţare.

"Patrularea submarinului, împreună cu incursiunile aeriene, par să reprezinte o atitudine mai agresivă şi destabilizatoare a armatei ruse, care ar putea prezenta riscuri pentru securitatea noastră naţională", a spus el. "Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere reducerile drastice din domeniul apărării solicitate de preşedintele Obama, care includ şi reduceri ale fondurilor pentru sisteme de apărare antisubmarine."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor