Prezenţa redusă la vot afectează iniţiativa de îngheţare a forajului marin italian

Un referendum care vizează limitarea industriei de petrol şi gaze offshore a Italiei nu a reuşit să întrunească cvorumul necesar. Guvernul italian a cerut alegătorilor să se abţină de la vot argumentând că aceasta ar dăuna economiei.
Primarul Florenţei, Matteo Renzi.
Primarul Florenţei, Matteo Renzi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
19.04.2016

Mai mult de jumătate din alegătorii eligibili nu s-au prezentat la urne duminică, pentru a împiedica un referndum privind reînnoirea licenţelor pentru forajul marin. Prezenţa la vot a fost estimată la puţin peste 30 la sută, potrivit rezultatelor parţiale provenite de la Ministerul de Interne, cu mult sub cele 50 de procente plus un vot necesare pentru a valida referendumul.

Iniţiativa a cerut cetăţenilor să decidă dacă guvernul ar trebui să oprească reînnoirea licenţelor de foraj marin în aria a 20 de kilometri de ţărm.

Există 69 de concesiuni de explorare în apele teritoriale italiene - cele mai multe dintre ele pentru gaze naturale, dintre care 44 se situează în limita a 20 km de ţărm. O mare parte a acestora sunt deţinute de gigantul energetic italian Eni.

Lupta politică a început în decembrie anul trecut, când guvernul italian a extins toate concesiunile pe 30 de ani existente, pe o perioadă nedeterminată - până când acestora li se vor epuiza resursele, în timp ce, concomitent, a interzis toate explorările şi forajele viitoare în apele teritoriale.

Nouă guverne regionale - alarmate de preocupările legate de mediu - au sprijinit referendumul care ar fi revocat extensia.

Cu toate acesta, prim-ministrul Matteo Renzi a cerut alegătorilor să se abţină de la vot şi a argumentat că temerile de mediu au fost exagerate şi că forările sunt necesare pentru economia Italiei. La scurt timp după afişarea rezultatelor, Renzi i-a criticat pe susţinătorii referendumului.

"Italia a vorbit. Rezultatul este clar, peste aşteptările noastre", a declarat el într-o adresă televizată austeră în care i-a criticat pe cei care au cerut organizarea referendumului, declarând că desfaşurarea acestuia a costat mai mult de 300 de milioane de euro.

La rândul său, tabăra organizatorilor l-a acuzat pe Renzi că este responsabil de cheltuieli, argumentând că acesta a refuzat să organizeze referendumul în aceeaşi zi cu alegerile locale care vor avea loc în cursul acestui an.

Votul a avut loc într-un moment politic incomod pentru Renzi datorită unui caz de trafic de influenţă centrat pe câmpurile petroliere terestre ale ţării, ce a declanşat demisia ministrului Industriei în urmă cu două săptămâni.

Criticii săi au căutat să folosească scandalul pentru a testa guvernul înaintea alegerilor locale din iunie, când partidul lui Renzi riscă să piardă controlul asupra mai multor oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor