Preţul gazului creşte pe piaţa europeană

(photos.com)
Epoch Times România
04.02.2012

Gazul în Europa s-a scumpit brusc, ca urmare a creşterii cererii din cauza frigului şi a informaţiilor că Rusia şi-a redus livrările, relatează BBC.

Preţul gazului pe piaţa britanică a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii trei ani, la aproape 420 de dolari pe mia de metri cubi, reflectând preţurile din UE.

Comisia Europeană a anunţat că fluxul de gaz este sub capacitatea normală în Polonia, Slovenia, Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, România, Grecia şi Italia. Această informaţie a determinat o nouă controversă între Gazprom şi Ucraina.

Joi, Gazprom a declarat că se achită de contractele pe care le are faţă de Europa şi că Ucraina, prin ale cărei conducte trece gazul rusesc către UE, probabil că ia cantităţi mai mari decât cele prevăzute în contract. Guvernul ucrainean a dezminţit imediat această acuzaţie.

Vremea rece din Est, care face ravagii de o săptămână şi deja a luat viaţa a peste 200 de oameni în Europa, a determinat o creştere semnificativă a cererii de gaz. Ţările europene, inclusiv Marea Britanie, folosesc în prezent surse alternative de gaz, inclusiv rezerve înmagazinate.

Analiştii spun că este prea devreme pentru a estima impactul asupra facturilor casnice la energie, care vor depinde de cât gaz va fi luat din depozite, gaz ce va trebui înlocuit mai târziu.

Comisia Europeană a promis că monitorizează situaţia, dar dă asigurări că statele membre ar trebui să aibă provizii pentru 30 de zile, în eventualitatea unei întreruperi a furnizării de gaz. "Avem mecanisme la nivel european pentru perioade de criză, dar nu suntem într-o criză. Sigur, depinde cum evoluează situaţia şi cum arată previziunile meteo", a declarat un purtător de cuvânt al CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor