Preţul de producţie al gigacaloriei majorat în Bucureşti. Oprescu promite că populaţia nu va fi afectată

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat, la finele lui 2014, majorarea preţului de producţie la energie termică din Bucureşti cu circa 10,2%, a declarat marţi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Majorarea a fost cerută de ELCEN şi aprobată de ANRE pe 17 decembrie, urmând să se aplice de la 1 ianuarie a.c. Deocamdată populaţia nu va plăti mai mult, Primăria Capitalei (PMB) urmând să subvenţioneze până în luna martie a acestui an majorarea de tarif, a anunţat Oprescu, potrivit Hotnews.

Totodată, Oprescu s-a plâns că primăria nu a fost nici consultată nici notificată cu privire la această majorare iar RADET a fost informat despre schimbare chiar în ajun de Crăciun:

"În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice, de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827 din 17. 12.2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2 %. Asta înseamnă o creştere de cost al producţiei de energie termică de la 168,8 lei, la 186 lei, cu TVA inclus. Precizez că Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost nici consultată şi nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creştere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată şi arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucureşti este total nedreaptă şi este îndreptată împotriva cetăţeanului", a declarat Oprescu.

Primarul a mai informat că, pentru că PMB să poată acoperi majorarea de tarif astfel încât populaţia să nu fie afectată, trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenţie de 72,433 milioane RON, adică de peste 16 milioane de euro.

"Este un efort financiar care, din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe, nu mai poate fi suportat. Însă, asta obligă la reorganizarea şi restructurarea RADET şi la urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN într-o singură companie municipală, de producţie şi distribuţie, prin crearea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET)", a mai declarat Oprescu.

RADET şi ELCEN sunt în curs de fuzionare, iar primarul susţine că, după încheierea acestui proces, per total, preţul la gigacalorie va scădea.

În prezent preţul gigacaloriei plătit de populaţie şi agenţii economici este compus din preţul de producţie al energiei termice (stabilit de ELECEN cu aprobarea ANRE şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti) şi preţul de transport al energiei termice (stabilit de RADET cu aprobarea Consiliului General şi ANRE). În iarnă trecută, preţul gigacaloriei furnizată locuitorilor Capitalei a ajuns la 320 de lei (TVA inclus) per gigacalorie, din care costul de producţie reprezentat 151 lei (fără TVA), iar preţul de distribuţie 106 lei (fără TVA). Aproape jumătate din preţ este subvenţionat de municipalitate, astfel încât bucureştenii plătesc doar 170 lei pe gigacalorie, relatează hotnews.

În 2013, ANRE a aprobat o majorare a preţului de producţie a gigacaloriei cu 11,3%, dar municipalitatea nu şi-a însuşit această creştere iar populaţia a plătit tot preţul vechi, primăria subvenţionând tacit creşterea de tarif. În 2014, RADET a cerut majorarea preţului de transport al gigacaloriei cu circa 10,7% pentru consumatorii casnici şi 21,41% pentru consumatorii non-casnici. Proiectul de hotărâre a fost retras şi nu a mai fost discutat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti însă creşterea a fost aprobată de ANRE.

Majorarea de 10,2% ar fi cea de a treia majorare. Cumulate, cele trei creşteri de preţ aprobate de ANRE ar duce la o scumpire cu circa 30% a gigacaloriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie