Liderul sindicaliştilor RADET afirmă că bucureştenii pot rămâne fără căldură. Primăria Capitalei îi contrazice

Repartitor căldură pentru calorifere
Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)

Liderul sindicaliştilor RADET, Ioana Stoica, a avertizat, marţi, că locuinţele din Bucureşti ar putea rămâne fără căldură începând de la 1 decembrie, în cazul în care Primăria oraşului nu va plăti sumele necesare pentru încălzire, iar Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen), la care regia are datorii de peste trei miliarde de lei, va reţine conturile bancare ale Primăriei până după achitarea datoriilor, relatează Mediafax.

Ioana Stoica a declarat că, din cauza lipsei de fonduri, RADET nu va mai avea capacitatea să repare avariile suferite, iar în aceste condiţii va recurge la ”izolarea zonei”, adică închiderea treptată a apei calde în tot oraşul.

”Instalaţiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent. Ca urmare, de la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureştiului, pentru că de la 1 ianuarie, din cauza numărului mare de defecţiuni, căldura va fi, practic, oprită în tot oraşul”, a declarat liderul de sindicat.

Liderul Sindicatului RADET a mai explicat că problemele RADET-ului sunt provocate de lipsa de fonduri, generată atât din cauza datoriilor pe care Primăria Capitalei trebuie să le achite RADET-ului, cât şi de datoriile pe care RADET le are către Elcen, furnizorul său de energie termică.

Potrivit Mediafax, RADET aşteaptă achitarea unei subvenţii în valoare de 226 de milioane de lei din partea primăriei dar şi achitarea unor datorii mai vechi. În acelaşi timp, regia trebuie să vireze în conturile Elcen o datorie de peste trei miliarde de lei.

Din cauza acestei datorii, Elcen a reţinut temporar 50% din conturile RADET, urmând ca, de la 1 decembrie, să poprească 100% din conturile regiei, declanşând o posibilă încetare a acesteia.

”Dacă Primăria nu va achita datoria şi dacă Elcen nu va menţine poprirea de 50 la sută, atunci căldura în Bucureşti va fi închisă şi va rămâne închisă până vor exista bani”, a adăugat Ioana Stoica.

Primăria Capitalei susţine că nu vor fi probleme în acest sens

Dar Primăria Municipiul Bucureşti (PMB) a precizat ulterior că, în prezent, nu există nicio probabilitate ca bucureştenii să fie afectaţi de întreruperea funcţionării RADET-ului.

De asemenea, PMB a adăugat că toate problemele semnalate ar putea fi soluţionate miercuri, când va intra pe ordinea de zi proiectul de hotărâre al Guvernului privind transferul pachetului de acţiuni emise de Electrocentrale Bucureşti din proprietatea statului în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, potrivit Mediafax.

PMB mai anunţă că datoriile RADET-ului către Elcen se vor stinge prin fuziunea dintre Electrocentrale Bucureşti SA cu RADET, iar odată cu anularea datoriilor, regia îşi va putea continua furnizarea de energie termică la un tarif suportabil pentru cetăţeni.

În prezent, Consiliul General al Municipiului Bucureşti aşteaptă ca Guvernul României să emită actul normativ cu privire la unificarea dintre Elcen şi RADET, care ar urma sa fie dezbătut şi aprobat miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne