RADET pe punctul de a fi executată de ELCEN. Bucureştenii se vor alege cu datorii de 1,4 miliarde lei

calorifer cu dispozitiv de înregistrare a consumului
calorifer cu dispozitiv de înregistrare a consumului (Epoch Times România)

RADET nu a mai achitat de doi ani de zile facturile pentru energie termică furnizată de ELCEN, în prezent datoriile regiei la această societate fiind de 3,2 miliarde lei, a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, pentru Hotnews.ro

Potrivit sursei citate, o mare parte dintre uriaşele datorii s-au acumulat în timpul mandatului primarului Sorin Oprescu deşi acesta a declarat tot timpul că datoriile "au fost moştenite".

Pentru a-şi recupera banii, producătorul de energie termică, ELCEN s-a adresat instanţei şi a obţinut deja două sentinţe executorii, una de 250 milioane lei şi una de 113 milioane lei, urmând ca RADET să fie executată. Reprezentanţii ELCEN remarcă că nu prea au ce executa, încasările RADET fiind foarte mici.

"În prezent, datoria RADET către ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din această suma, circa 2,5 miliarde lei reprezintă energia termică şi dobânzile, iar 700 milioane lei reprezintă penalităţile. În decembrie 2008, după ce s-a reeşalonat datoria de la vremea respectivă - 743 milioane lei - pe 3 ani, eram aproape pe zero. Din această sumă au mai rămas de plătit 259 milioane lei care nu s-au mai plătit deloc. Mai erau şi penalităţile de aproape 700 milioane lei, însă acolo trebuia făcută o discuţie cu Ministerul de Finanţe pentru anularea lor. Practic, din decembrie 2008 până în prezent, Primăria Capitalei a plătit datoriile vechi de 500 milioane lei şi facturile până în 2012, în rest nimic. Acum avem în executare o decizie judecătorească definitivă pentru 250 milioane de lei. Din nefericire nu prea avem ce să executăm acum, fiindcă încasările sunt foarte mici, iar dacă punem poprire pe conturi luăm circa două milioane de lei pe lună, plus că trebuie să îşi plătească şi salariile angajaţilor. După ce executăm cele 250 milioane lei, vom încerca să punem în executare şi a doua sentinţă, de 113 milioane lei", au declarat reprezentanţii ELCEN.

Conform Hotnews, RADET a acumulat aceste datorii uriaşe în pofida faptului a primeşte anual subvenţie de circa 600 milioane lei de la Primăria Capitalei, pentru subvenţionarea cu aproape 50% a preţului la gigacalorie pentru cetăţeni. O posibilă explicaţie pentru datoriile mari care s-au strâns ar putea fi că Guvernul nu a mai dat din 2007 până în 2011 subvenţia către RADET (circa 700 milioane lei), însă nici aşa nu se explică toată suma lipsă.

ELCEN şi RADET urmează însă să fuzioneze, ceea ce înseamnă că regia ar putea scăpa de o parte dintre datoriile către ELCEN. Fuziunea nu va şterge însă şi creditele către furnizori şi cele pentru investiţii angajate de RADET în ultimii ani. În consecinţă, societatea ce se va naşte din fuziunea celor două companii va avea din start datorii.

ELCEN, care are electrocentrale în Bucureşti şi Constanţa se va separa în două, ELCEN Bucureşti, care va fi preluat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti odată ce va fi fuzionat cu RADET-ul şi ELCEN Constanţa. Capitala se va alege cu o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor făcute la finalul anului 2013, iar în timp ce constănţenilor le vor reveni datorii de "numai" 200 milioane lei, aduse "zestre" de ELCEN Constanţa.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne