Presupuşi spioni din Emirate arestaţi şi anchetaţi în Turcia pentru posibila legătură cu asasinarea lui Khashoggi

Consulatul saudit în Istanbul, Turcia
Consulatul saudit în Istanbul, Turcia (Captură Foto)

Doi presupuşi spioni din Emiratele Arabe Unite au fost arestaţi în Turcia, a declarat vineri agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.

Procurorii din Istanbul investighează dacă suspecţii au vreo legătură cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Presupuşii agenţi au fost arestaţi pe baza suspiciunii de „spionaj politic şi militar” şi de „spionaj internaţional”, au susţinut procurorii, potrivit Deutsche Welle.

Un critic al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi un jurnalist al publicaţiei The Washington Post, Khashoggi a fost ucis anul trecut în clădirea Consulatului saudit din Istanbul de către agenţi saudiţi. Trupul jurnalistului nu a fost găsit.

Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită sunt aliaţi apropiaţi.

Un înalt oficial turc a declarat pentru Reuters că este posibil ca cei doi presupuşi spioni să fi colectat „informaţii despre arabii, inclusiv dizidenţi politici, care locuiesc în Turcia”.

Istanbul a devenit un centru important pentru grupurile arabe de opoziţie provenite din întregul Orient Mijlociu, în special pentru Frăţia Musulmană.

Partidul de guvernământ (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan are legături strânse cu Frăţia Musulmană, care este văzută ca o ameninţare pentru monarhiile din Golful Arab.

Relaţiile dintre Turcia şi Emiratele Arabe Unite s-au tensionat din cauza neînţelegerilor politice şi ideologice privind Siria, Qatar, Libia, Egipt şi Liban.

În plus, Turcia a luat partea Qatarului şi a trimis trupe în această ţară după ce statele din Golful Arab au impus o blocadă în 2017.