16 saudiţi au interdicţie să intre în SUA, pentru rolul în uciderea jurnalistului Khashoggi

O persoană afişează o fotografie cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în timpul unui protest organizat de membri ai unei asociaţii media turceşti la intrarea în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia, 8 octombrie 2018
O persoană afişează o fotografie cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în timpul unui protest organizat de membri ai unei asociaţii media turceşti la intrarea în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia, 8 octombrie 2018 (Chris McGrath/Getty Images)

Departamentul de Stat american a publicat luni o listă cu 16 cetăţeni saudiţi cărora li se interzice să intre în SUA din cauza rolului lor în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, potrivit Euronews.

“În cazul în care secretarul de stat are informaţii credibile că oficiali ai unor guverne străine au fost implicaţi în corupţie semnificativă sau încălcări grave ale drepturilor omului”, se precizează în declaraţia Departamentului, “acele persoane şi membrii de familie apropiaţi au interdicţie să intre în Statele Unite”.

Khashoggi, rezident permanent în SUA şi critic vocal al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a fost ucis şi dezmembrat în 2 octombrie 2018 în clădirea Consulatului saudit din Istanbul.

Anunţul Departamentului de Stat are loc după ce Arabia Saudită a arestat cel puţin 10 persoane asociate cu susţinători ai drepturilor femeilor, au declarat grupuri pentru drepturile omului. Departamentul de Stat a confirmat că doi cetăţeni americani s-au aflat printre persoanele arestate în Regat.

Printre persoanele incluse luni pe lista Departamentului se află Saud al-Qahtani, consilier al prinţului bin Salman, pe care CIA îl suspectează de organizarea asasinării lui Khashoggi.

În noiembrie 2018, al-Qahtani şi alte 16 persoane au fost incluse pe lista Departamentului de Stat, pe baza Legii Magniţiki. Toţi cei 16, în afara unuia, au fost desemnaţi din nou luni. Anterior, SUA a revocat vizele a 21 de cetăţeni saudiţi asociaţi cu asasinatul din octombrie.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a fost criticată pentru că a apărat relaţia SUA cu Arabia Saudită în pofida concluziilor la care au ajuns atât Senatul american cât şi sectorul de informaţii al ţării că prinţul bin Salman este, în cele din urmă, responsabil pentru moartea lui Khashoggi.

În plus, 11 dintre cele 21 de persoane arestate iniţial de guvernul saudit asociate cu asasinarea lui Khashoggi sunt judecate în prezent în Regat. Totuşi, procesele se desfăşoară în secret, iar numele inculpaţilor şi acuzaţiile împotriva lor încă nu au fost publicate, potrivit Raportorului Special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Agnes Callamard.

Callamard, care conduce investigaţia ONU asupra asasinării jurnalistului saudit, a cerut ca procesele celor 11 acuzaţi să fie făcute publice.

Concluziile investigaţiei ONU vor fi prezentate în luna iunie Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe