Preşedinţie: Declaraţia domnului Haşotti există, ceremonia de învestitură va putea avea loc luni

Epoch Times România
22.06.2012

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a precizat vineri că Preşedinţia consideră că declaraţia ministrului desemnat al Culturii, Puiu Haşotti, există depusă la Guvern, prin urmare ceremonia de învestitură va putea avea loc luni, la Palatul Cotroceni.

"Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a domnului Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional va putea avea loc luni, la Palatul Cotroceni. Preşedinţia consideră că declaraţia domnului Haşotti există, ea fiind depusă la Guvernul României", a declarat Oprea.

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat, joi, premierului Victor Ponta să transmită o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat pentru portofoliul Culturii, Puiu Haşotti, care să ateste că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.

Tot joi, Haşotti a declarat că a depus la Guvern declaraţia pe propria răspundere cerută de preşedintele Traian Băsescu privind teza sa de doctorat.

"Depun această declaraţie la cabinetul domnului prim-ministru Victor Ponta care va decide asupra oportunităţii înaintării ei către dumneavoastră", a spus Haşotti, la Palatul Victoria.

El a arătat că lucrările sale sunt creaţii proprii şi nu sunt susceptibile de plagiat.

Vineri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara că, în cazul în care şeful statului nu va semna decretul de învestire a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii, le va solicita parlamentarilor liberali iniţierea procedurilor de suspendare a lui Traian Băsescu.

"Dacă nu semnează luni, în conformitate cu prevederile legale, în conformitate cu Constituţia, învestirea lui Puiu Haşotti, voi cere parlamentarilor PNL iniţierea procedurilor de suspendare", a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat că nu va trimite la Cotroceni declaraţia ministrului desemnat al Culturii, Puiu Haşotti.

"Nu, categoric nu voi transmite, pentru că nu transmit la nicio instituţie a statului, inclusiv preşedintelui României, decât ceea ce e prevăzut în lege. Alte declaraţii decât cele prevăzute în lege nu transmit", a spus Ponta.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, susţine că interpretarea USL că şeful statului condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional este "rău-voitoare" şi precizează că Traian Băsescu are dreptul de a verifica dacă un candidat propus pentru funcţia de ministru corespunde acestei demnităţi, conform unei decizii din 2007 a Curţii Constituţionale.

"Dreptul preşedintelui României de a verifica corespunderea candidatului cu funcţia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curţii Constituţionale a României. Decizia prevede următoarele: "Aceste audieri privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru. (...) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în cazurile alin. (1) şi (3) trebuie avute în vedere de Preşedintele României în cazul remanierii guvernamentale prevăzută de alin. (2) al aceluiaşi art. 85 şi pe aceste temeiuri Preşedintele României are îndreptăţirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în raport de aceleaşi condiţionări-criterii menţionate anterior, şi poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministru", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

A urmat apoi o precizarea a Executivului care spunea că solicitarea înaintată de preşedintele Traian Băsescu Guvernului, ca precondiţie pentru învestirea în funcţia de ministru al Culturii a lui Puiu Haşotti, reprezintă un abuz căruia nu i se va da curs.

Potrivit sursei citate, Guvernul a luat act de poziţia Administraţiei Prezidenţiale privind prerogativele constituţionale care ar da dreptul preşedintelui să facă o solicitare precum cea înaintată în cazul lui Puiu Haşotti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor