Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor: Vocea Basarabiei a încetat să mai emită din cauza trădării

Sistarea postului de radio Vocea Basarabiei denotă faptul că în Moldova mass media este controlată de politic. Întrarea în proprietatea lui Vlad Filat a fost începutul „strangulării definitive a postului de radio”, punctează Saharneanu.
Postul de radio Vocea Basarabiei
Postul de radio Vocea Basarabiei (valeriusaharneanu.com)

Radioascultătorii Republicii Moldova, precum şi cei din toată lumea care ascultau Vocea Basarabiei on line au primit luni 1 august, vestea proastă că acest post de radio a încetat să mai emită. Anunţul a fost făcut public de către preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Valeriu Saharneanu pe contul său de Facebook.

Din mesajul lui Saharneanu putem observa că nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, însă de această dată sistarea postului de radio a fost calificată de către fostul deputat în Parlamentul RM drept „intrare în comă”.

„Din 18 iunie 2000, timp de 16 ani, postul de radio şi-a întrerupt emisia doar de două ori: prima oară forţat de regimul politic comunist de la guvernare în 2002 (10 decembrie) - 2003 (10 martie), pe o durată de 3 luni, urmare a unei decizii abuzive a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de sistare la indicaţia lui Voronin şi a doua oară, în martie 2005, pe o durată de 48 de ore, în urma unui atac la nodul de distribuire-relee din Chişinău”, scrie Saharneanu.

Potrivit preşedintelui Uniunii Jurnaliştilor, postului de radio Vocea Basarabiei i-a fost oprită emisia la 1 august din cauza „trădării principiilor pentru care a fost creat să servească”. Mai mult decât atât, Saharneanu consideră că nu este decât un rezultat al „cârdăşiei criminale” dintre fostul administrator al posului Vocea Basarabiei, Veaceslav Ţibuleac, şi fostul lui stăpân, ex-premierul Vlad Filat, fost preşedinte al Partidului Liberal Democrat.

„Corupţia UCIDE! Trista istorie a postului de radio Vocea Basarabiei ilustrează cât se poate de grăitor acest adevăr. Filat a vrut imperiu mediatic pe modelul concurentului Plahotniuc. Ziare, televiziuni, portaluri de ştiri... Vocea Basarabiei îi căzuse cu tronc încă de pe când începuse să-şi facă loc în politica mare - 2007. Nu a fost greu să şi-l supună pe aşa zisul administrator - om viclean, lacom şi vânzător pe trei parale”, a adăugat Saharneanu.

Preşedintele Uniuni Jurnaliştilor a ţinut să precizeze că aşa-zisa tranzacţie dintre Ţibuleac şi Filat a început în februarie 2014, prin falsificări de acte. „Ţibuleac a cesionat postul de radio lui Igor Cijov, omul din gruparea lui Filat”, fapt ce a fost începutul „strangulării definitive a postului de radio”.

„Încercarea mea şi a colegilor de a restabili statutul postului s-a lovit de inacţiunea, soră cu complicitatea la crimă, a Procuraturii Generale. De doi ani procurorii se încăpăţânează să nu observe probele incontestabile şi mărturiile unui furt calificat, executat pe un lung şir de fapte de evaziune şi acte la vedere de corupţie. Adevărat, corupţia ucide, inclusiv posturi de radio, în condiţiile în care organele de drept zac înţepenite în chingile „stabilităţii” statului capturat”, a mărturisit fostul deputat.

Pe finalul mesajului său, Valeriu Saharneanu a făcut apel la colegii săi jurnalişti, la presa independentă precum şi la societatea civilă să nu tacă, făcându-se astfel complici celor care încearcă să-i închidă, întrucât „indiferenţa ucide la fel”.