Preşedintele Parlamentului European: Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept

Premierului Dăncilă i s-a transmis clar, cu ocazia vizitei la Bruxelles, că UE se aştepată ca România să consolideze statul de drept şi să continue lupta contra corupţiei. Mesajul vine după ce recent în PE s-a discutat despre ameninţările la adresa statului de drept din România provocate de reformarea sistemului juridic românesc.
Viorica Dăncilă şi Antonio Tajani
Viorica Dăncilă şi Antonio Tajani (Gov.ro)
Loredana Diacu
21.02.2018

Preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Viorica Dăncilă, că i-a cerut premierului român, în cadrul întâlnirii avute cu aceasta, ca guvernul de la Bucureşti "să continue să consolideze statul de drept şi lupta împotriva corupţiei".

"Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei, pentru transparenţă şi competitivitate. Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea faţă de colaborarea cu Parlamentul European şi în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară, în Parlament, pentru a vorbi despre proiectele României şi pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei", a declarat Tajani după întâlnirea cu Dăncilă.

Potrivit preşedintelui PE, discuţia cu Dăncilă a mai vizat importanţa primului mandat al României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, importanţa adoptării cadrului financiar multianual, înainte de alegerile europene, deci în acest mandat, bugetul european etc.

"Am subliniat importanţa primului mandat al României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în primul rând, pentru adoptarea cadrului financiar multianual. Parlamentul insistă asupra aprobării definitive a CFM-ului înainte de alegerile europene, deci în acest mandat, şi contăm pe colaborarea cu preşedinţia română /a Consiliului UE/. Am discutat şi despre nevoia ca bugetul european să crească; nu am dori ca banii să vină din buzunarul cetăţenilor, ci, aşa cum va propune Parlamentul în următoarele zile, taxând economia digitală. Am vorbit despre un alt element important, care va fi Brexit-ul. Votul Parlamentului European va însemna sfârşitul acestui proces şi colaborarea cu preşedinţia română a Consiliului UE va fi extrem de importantă şi din punctul de vedere al acestui punct. Preşedinţia română va avea un rol important şi în procesul de integrare din Balcani, va continua ceea ce vor face preşedinţia bulgară şi cea austriacă, şi având în vedere că România deţine o cunoaştere aprofundată a realităţilor din spaţiul balcanic", a declarat Tajani.

Reacţiile după întâlnirea preşedintelui PE cu premierul român nu s-au lăsat aşteptate:

"Mesajul, pe scurt, al preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, către prim-ministrul Viorica Dăncilă: nu mai atacaţi statul de drept, continuaţi lupta anticorupţie, demonstraţi-ne că puteţi organiza preşedinţia română a Consiliului UE de anul viitor!", a "tradus" europarlamentarul Siegfried Mureşan ce i-a comunicat Tajani lui Dăncilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor