Preşedintele Bundestagului face apel la transparenţă în privinţa acordului TTIP

Preşedintele Parlamentului german a făcut apel la mai multă transparenţă în privinţa negocierilor pentru acordul transatlantic. În situaţia actuală, Norbert Lammert consideră că Bundestagul nu va aproba acordul comercial dintre UE şi SUA.
Protest anti-TTIP în Berlin
Protest anti-TTIP în Berlin (Axel Schmidt/Getty Images)

Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului german, a declarat miercuri că nu şi-ar putea imagina ca Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) să fie ratificat de parlamentarii germani fără informaţii suplimentare cu privire la modul în care a fost negociat şi creat acest acord, conform Deutsche Welle.

“Nu văd cum ar putea Bundestagul să ratifice un acord comercial între UE şi SUA fără să se implice în elaborarea acestuia sau fără să fi avut un cuvânt de spus în privinţa alternativelor”, a declarat Lammert într-un interviu cu FUNKE Media Group.

Lammert a declarat că este de acord cu apelurile venite din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca toate documentele relevante ce au avut legătură cu negocierile să fie puse la dispoziţia guvernelor şi parlamentelor naţiunilor UE.

“Insist asupra acestui aspect”, a declarat Lammert.

Conform planurilor curente, textul complet al TTIP va fi făcut public doar după finalizarea acestuia, blocând orice şansă pentru eventuale amendamente din partea UE sau SUA.

TTIP înfruntă o rezistenţă tot mai mare în Europa, unde opozanţii susţin că acordul comercial va distruge standardele UE în ceea ce priveşte sănătatea, munca şi mediul, şi în acelaşi timp va oferi o putere mare corporaţiilor. Protestele anti-TTIP din această lună au atras la Berlin până la 250.000 de persoane de pe întreg cuprinsul Germaniei.

Negocierile dintre UE şi SUA pentru TTIP durează din 2013. La începutul acestei luni, SUA a găzduit la Miami cea de-a 11-a rundă de discuţii asupra controversatului acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe