2.000 de persoane protestează în Madrid împotriva TTIP

Mii de oameni au ieşit pe străzi în Madrid şi alte oraşe ale Spaniei pentru a protesta împotriva controversatului acord comercial UE-SUA.
Manifestanţii afişează un banner mare în faţa Primăriei din Madrid în timpul unui protest anti-TTIP în capitala Spaniei, 17 octombrie 2015.
Manifestanţii afişează un banner mare în faţa Primăriei din Madrid în timpul unui protest anti-TTIP în capitala Spaniei, 17 octombrie 2015. (Caprtură Foto)

Aproximativ 2.000 de manifestanţi au participat sâmbătă la o demonstraţie în Madrid pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de controversatul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

Tratatul negociat între UE şi SUA este prezentat de oficialităţi drept o soluţie pentru revigorarea economiei UE, prin înlăturarea barierelor tarifare, urmând să se creeze cea mai mare zonă comercială a lumii, care va acoperi peste 60% din producţia globală. Opozanţii acordului se tem însă că TTIP va oferi prea multă putere marilor corporaţii multinaţionale, în detrimentul consumatorilor şi angajaţilor.

“Inegalitatea va fi amplificată datorită acordurilor comerciale internaţionale precum şi datorită politicilor publice naţionale şi globale, care servesc doar intereselor unui grup de privilegiaţi şi nu se adresează majorităţii”, a declarat Pablo Martínez, purtător de cuvânt al Alianţei Spaniole Împotriva Sărăciei.

TTIP a fost, de asemenea, criticat pentru efectele sale negative aşteptate asupra mediului înconjurător: “Riscăm sănătatea planetei şi sănătatea noastră deoarece siguranţa alimentară va fi dereglementată”, a declarat Miguel Angel Soto, purtător de cuvânt pentru Greenpeace Spania.

Nu în ultimul rând, TTIP este văzut ca un real pericol pentru democraţii, având în vedere că tratatul include mecanisme de protecţie a investitorilor ce permit corporaţiilor să dea în judecată statele dacă acestea dau legi care le-ar putea afecta profitul, sau chiar să prevină adoptarea unor anumite legi.

Demonstraţii similare au fost organizate în alte câteva oraşe de pe cuprinsul Spaniei.

Acesta nu este primul protest anti TTIP din Spania. În aprilie, aproximativ 50.000 de spanioli au participat la un protest împotriva acordului UE-SUA la Madrid.

De asemena, pe măsură ce următoarea rundă de negocieri a acestui tratat se apropie (negociatorii europeni şi cei americani urmează să se aşeze la masa discuţiilor în perioada 19-23 octombrie), în Europa au fost organizate mai multe evenimente menite să atragă atenţia asupra pericolelor ce se ascund în spatele acestui tratat. La Comisia Europeana au fost depuse, recent, peste 3.200.000 de semnaturi prin care se cere oprirea negocierii TTIP şi renunţarea la tratatul UE-Canada (CETA, deja negociat) iar în 10 octombrie, peste 200.000 de persoane au protestat împotriva acestui acord în Berlin, acesta fiind cel mai mare protest de acest gen în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe