Preşedintele ANPC: Sfătuim populaţia să nu cumpere produse fabricate în China de la vânzători ambulanţi sau neautorizaţi (interviu)
alte articole
Există multe produse care intră pe piaţa europeană care sunt fabricate în China. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În luna decembrie a anului trecut, publicaţia Epoch Times a relatat despre un raport realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan care a indicat faptul că 29% din jucăriile fabricate în China conţineau metale toxice.
Astfel, studiul a arătat că un total de 569 de jucării au fost testate pentru şase metale grele, cum ar fi antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării. Potrivit datelor raportului, plumbul era toxina cea mai frecventă, descoperit în 18% din jucăriile testate. Treisprezece la sută din jucării au fost testate pozitiv pentru antimoniu, în timp ce opt la sută conţineau arsenic şi trei la sută conţineau mercur.
Aproape 80% din jucăriile selectate proveneau din China. Celelalte 20 de procente de jucării care conţineau elemente toxice s-au dovedit a fi fabricate în Germania, Italia, Grecia şi Republica Cehă.
De asemenea, la jumătatea lunii decembrie 2012, presa română a relatat despre semnalul de alarmă transmis Uniunii Europene (UE), prin sistemul RAPEX, o platformă de raportare a produselor periculoase ce permite un schimb rapid de informaţii între ţările europene, unde mulţi părinţi au atras atenţia asupra existenţei pe piaţă a jucăriilor fabricate în China care pun în pericol sănătatea copiilor.
Tot anul trecut, de data aceasta mass-media românească a scris despre jucăriile periculoase produse în China care au ajuns pe piaţa din România, lucru ce a dus la oprirea temporară de la comercializare a peste 800 de jucării vândute în Focşani, în valoare de peste 10.000 de lei, şi scoaterea de pe piaţă a altor 120.
Pe 6 martie 2013, inspectorii vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud au reţinut diverse mărfuri susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 104.500 euro, ca urmare a controlului efectuat asupra unui container sosit din China pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti. Ca urmare a acestui control, inspectorii vamali au reţinut 5.900 brăţări şi 1.600 seturi jucării, articole susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală ale mărcilor respective, informează Autoritatea Naţională a Vămilor. Potrivit sursei citate, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul produselor originale, valoarea totală a mărfurilor s-ar fi ridicat la aproximativ 104.500 de euro.
O altă problemă legată de produsele fabricate în China este cea a modului de etichetare a acestora, semnalată de Centrul Internaţional de Certificare a Calităţii (Internaţional Center for Quality Certification – ICQC), un grup independent format din mai multe organisme avizate din şapte state membre ale UE - Austria, Bulgaria, Belgia, Marea Britanie, Latvia, România şi Franţa, care au dreptul să testeze produsele şi să elibereze certificate “CE”.
Potrivit site-ului românesc "Consumatorul European", "marcajul «CE» înseamnă «Conformitate Europeană» şi este o declaraţie a producătorului că un produs este conform cu normele de siguranţă stabilite de Uniunea Europeană, norme comune tuturor statelor membre. Deşi este vorba de o indicaţie utilă, aceasta nu garantează sută la sută securitatea produselor puse pe piaţă. Acest marcaj trebuie să apară pe toate jucăriile şi produsele electrocasnice sau pe ambalajul lor".
Reprezentanţii ICQC atrag atenţia pe site-ul oficial asupra mărcii “CE”, care apare pe multe dintre produsele fabricate în China, care deşi este aproape identică cu cea a Uniunii Europene, înseamnă de fapt “China Export”, care nu este un logo înregistrat şi care nu corespunde unor standarde de calitate verificate, ea fiind aplicată de producătorii chinezi în mod arbritar.
Despre aceste aspecte şi despre modalităţile prin care consumatorii români pot evita astfel de produse cu provenienţă din China, un reporter Epoch Times a discutat cu Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Astfel, Bogdan Nica a precizat, pentru publicaţia noastră, că, pentru evitarea cumpărării jucăriilor fabricate în China, care ar putea pune în pericol sănătatea copiilor, ANPC îi sfătuieşte pe consumatorii români să “nu apeleze la târgurile unde sunt vânzătorii ambulanţi sau neautorizaţi din magazinele din judeţul Ilfov şi în Municipiul Bucureşti, în Dragonu Roşu, târgul Europa, ş.a.m.d.”, ci să cumpere astfel de produse “de la magazinele de jucării”.
Referitor la confuzia ce s-ar putea produce între marcajul “CE” al Uniunii Europene şi cel folosit de producătorii chinezi care înseamnă “China Export”, Bogdan Nica a explicat că ANPC “a găsit mărfuri unde marcajul “CE” este falsificat şi nu numai în China”. Prin urmare, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sfătuieşte populaţia din România să nu cumpere “de oriunde mărfuri” şi să se ferească de “mărfurile extrem de ieftine, ridicol de ieftine, pentru că sigur nu sunt în regulă”.
***
Epoch Times redă pentru cititorii noştri interviul integral cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Bogdan Nica, realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, care se sărbătoreşte anual pe data de 15 martie.
Reporter Epoch Times: Există destul de multe produse comercializate în România şi în Europa care sunt fabricate în China, produse care nu sunt conforme standardelor europene, care au o calitate îndoielnică, precum jucării cu coloranţi toxici, etc. Ce măsuri ia ANPC pentru o bună informare a consumatorilor români şi pentru a preveni comercializarea unor astfel de produse?
Bogdan Nica: Da, jucăriile care sunt în magazinele de profil din România sunt controlate de ANPC. Sfătuim populaţia să nu apeleze la târgurile unde sunt vânzătorii ambulanţi sau neautorizaţi, şi în magazinele din judeţul Ilfov şi în Municipiul Bucureşti, în “Dragonul Roşu”, târgul Europa şi aşa mai departe, unde sunt şi comercianţi serioşi şi neserioşi. Noi avem acţiuni destul de frecvente acolo. Aplicăm sancţiuni, confiscări de marfă. Deci supraveghem, dar există şi foarte mult comerţ care se face pe lângă acele magazine şi pe care nu le putem controla şi pe care în mod cert nu este sigur, mai ales în ceea ce priveşte jucăriile. Aşa că sfătuim consumatorii să nu cumpere de la tot felul de tarabe improvizate şi să cumpere jucării de la magazinele de jucării.
În acest cazuri ANPC demarează controale în mod regula din proprie iniţiativă sau la sesizările sau reclamaţiile consumatorilor?
Noi avem două modalităţi de control, atât controale tematice naţionale la care achiesează (potrivit DEX, a achiesa înseamnă a accepta condiţiile dintr-o acţiune juridică sau a renunţa la atacarea unei hotărâri judecătoreşti - n.r.) toate comisariatele, cât şi acţiuni care au la bază reclamaţia consumatorilor. Deci ambele tipuri. Controalele naţionale se fac pe zonele de risc pentru consumatori.
Produsele comercializate în Europa au pe ele sigla “CE”, care înseamnă “Conformité Européenne”, care atestă că un produs corespunde standardelor europene şi care oferă certudine asupra siguranţei produsului. Totuşi, unele produse care provin din China au o marcă, replicată aproape identic, care înseamnă de fapt “China Export”, produse care a căror calitare este dubitabilă. Ce măsuri ia ANPC pentru a informa corect consumatorii în aşa fel încât aceştia să evite această confuzie?
Nu ştiam acest aspect, dar sunt foarte familiarizaţi colegii mei care participă, alături de autoritatea vamală, la controalele care se fac la intrarea în vamă a acestor mărfuri. Şi acolo sunt convins că specialiştii din domeniul vamal şi colegii noştri de la comisariatele care au puncte de lucru ştiu foarte bine acest aspect şi retrag marfa de la comercializare, dar evident sunt şi alte căi decât cele legale vamale. Este vorba şi despre evaziune aici. Nu cred că este posibil ca mărfurile de acest tip să pătrundă în magazinele autorizate sau dacă pătrund ele vor fi retrase.
Însă cu marcaj “CE” fals, dumneavoastră vorbiţi de o prescurtare care cumva sugerează a fi marca de calitate a Comisiei Europene. Dar nu este. Am găsit mărfuri unde marcajul “CE” este falsificat şi nu numai în China. Deci sunt lucruri foarte complexe şi tocmai de aceea am spus că nu este bine să cumpărăm de oriunde mărfuri şi în general o marfă foarte ieftină nu este un chilipir, poate să fie o neconformitate. Prin urmare, să ne ferim de mărfurile extrem de ieftine, ridicol de ieftine, pentru că sigur nu sunt în regulă.
A demarat sau va demara ANPC campanii de informare, eventual printr-un parteneriat cu mass-media, prin care să avertizeze consumatorii să nu cumpere astfel de produse?
Asta intenţionăm, alături de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) şi printr-un parteneriat pe care îl avem deocamdată doar cu un post de televiziune, sperăm să avem cu mai multe şi să existe mai multe campanii de genul acesta. Totuşi, toate acestea costă foarte mult, iar disponibilitatea de a finanţa astfel de campanii trebuie s-o găsim, eventual prin fonduri structurale sau fonduri de coeziune, pentru ca la nivelul bugetului de stat costul unei astfel de campanii sunt foarte mari.
Deci aveţi în plan lansarea unor campanii de informare a consumatorilor?
Dar se face lucrul acesta. Dacă deschideţi televizorul vedeţi cel puţin în fiecare zi, de douăzeci de ori un clip de promovare.