Preşedinta braziliană suspendată Rousseff face apel la public pentru a evita destituirea

Preşedinta suspendată a Braziliei, Dilma Rousseff, a afirmat că va cere un referendum privind alegeri anticipate, cu un efort de ultimă oră, pentru a evita destituirea.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff. (Captură Foto)

Senatul va decide în 25 august dacă o va înlătura pe Rousseff din funcţie ca urmare a acuzaţiilor că ar fi manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014.

Într-o scrisoare publică adresată legiuitorilor şi poporului, Rousseff a repetat faptul că destituirea ei va fi echivalentul unei lovituri de stat.

“Doar cetăţenii, prin alegeri, îl pot judeca pe preşedinte şi îl pot înlătura pentru ceea a făcut.

“Susţin pe deplin un referendum, astfel încât poporul să poată decide dacă cere alegeri anticipate. Şi, de asemenea, dacă cere reforme politice şi electorale”, a menţionat Rousseff în scrisoarea sa.

În timp ce vasta majoritate a brazilienilor nu aprobă administraţia lui Rousseff - acest lucru reieşind din sondajele de opinie publică -, mulţi au, de asemenea, incertitudinea dacă aceasta ar trebui să fie înlăturată cu forţa din funcţie.

Totuşi, este destul de puţin probabil ca discursul lui Rousseff să îi mişte pe opozanţii săi din Senat, care săptămâna trecută a votat cu 59 la 21 în favoarea demarării procesului de destituire – etapa finală care a divizat naţiunea şi a paralizat sectorul politic. Pentru a fi înlăturată definitiv, este necesar ca la sfârşitul procedurilor să voteze o majoritate de două treimi, respectiv 54 de senatori.

Dacă Rousseff este înlăturată de Senat, preşedintele interimar Michel Temer va îndeplini sarcinile pe restul mandatului ei, care expiră în 2018. Însă chiar Temer ar putea fi implicat în acuzaţii de corupţie. Magnatul construcţiilor Marcelo Odebrecht, aflat acum în închisoare, a susţinut că Temer a primit fonduri ilegale pentru campanie.

În plus, Rousseff şi fostul preşedinte Lula da Silva sunt investigaţi pentru presupusa obstrucţionare a unei anchete de corupţie legată de gigantul petrolier de stat Petrobras.

Mişcarea va amplifica presiunea asupra celor două figuri politice influente, al căror Partid al Muncitorilor a fost blocat timp de câteva luni de zile într-un scandal privind mite şi contracte de stat, care în Brazilia este cunoscut sub numele Operation Car Wash.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe