Expulzarea manifestanţilor de la Jocurile Olimpice atrage valuri de critici

Expulzarea unor posesori de bilete de la Jocurile Olimpice după ce au protestat împotriva preşedintelui brazilian interimar Michel Temer alimentează o dezbatere cu privire la limitarea libertăţii de exprimare într-o ţară zguduită de tulburi politice extraordinare.
Un manifestant este expulzat de forţele de securitate de la un concurs de tras cu arcul în timpul Jocurilor Olimpice din Brazilia, 6 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.08.2016

Materiale video, rapoarte de ştiri şi declaraţii ale unor martori oculari ce au fost distribuite duminică în Brazilia pe reţelele sociale au înfăţişat expulzarea mai multor suporteri de la un meci de fotbal feminin în oraşul Belo Horizonte. Suporterii au purtat tricouri pe care era imprimat mesajul “Afară cu Temer” şi, în acelaşi timp, au afişat litere în limba engleză care conţineau mesajul “Vino înapoi democraţie”.

Juca Kfouri, unul dintre cei mai proeminenţi redactori de ştiri sportive ai Braziliei, a declarat că expulzările reprezintă o “stupiditate represivă”.

“Acest lucru va încuraja doar noi demonstraţii”, a susţinut Kfouri.

Protestul din Belo Horizonte, împreună cu altele la diverse locaţii din Rio de Janeiro, au scos în evidenţă rata scăzută de popularitate a preşedintelui interimar Temer, în vârstă de 75 de ani, care a ieşit victorios în lupta pentru putere împotriva Dilmei Rousseff, care a fost suspendată şi se confruntă cu un proces de destituire. Rousseff este acuzată că a manipulat bugetul federal pentru a ascunde dificultăţi economice ale ţării.

Rousseff, precum şi Temer, sunt extrem de nepopulari. Dar, în timp ce Rousseff stă departe de lumina reflectoarelor, Temer este în centrul atenţiei, în special din cauza unor mărturii care îl leagă de operaţiuni financiare de campanie ilegale.

Directori ai gigantului în construcţii Odebrecht au declarat investigatorilor că Temer a cerut peste 3 milioane de dolari pentru partidul său de stânga Mişcarea Democrată Braziliană. Ca parte a unei înţelegeri, directorii Odebrecht au declarat că banii au fost plătiţi în numerar printr-o unitate folosită pentru oferirea de mite, conform revistei Veja.

Temer a fost deja găsit vinovat de încălcarea limitelor de finanţare a campaniei, condamnare care l-ar putea împiedica să candideze la funcţia de preşedinte timp de 5 ani. Într-o declaraţie, biroul de presă al lui Temer a recunoscut că acesta a cerut fonduri de la Odebrech, dar a precizat că banii au fost declaraţi în mod legal autorităţilor electorale.

Vinerea trecută, în discursul de deschidere a Jocurilor Olimpice, Temer a fost huiduit, iar în weekend mai mulţi deţinători de bilete au apărut în diverse locaţii în care se desfăşoară probele olimpice cu pancarte pe care era scris mesajul “Fora Temer” (Pleacă Temer).

O înregistrare video în care personalul securităţii înlătură cu forţa un manifestant din tribunele unei competiţii de tras cu arcul a provocat nemulţumirea profundă a celor care au fost martori la incident.

Ministerul brazilian al Justiţiei a susţinut într-o declaraţie că bărbatul a fost expulzat deoarece a “tulburat concentrarea atleţilor”. Totuşi, numeroşi alţi fani brazilieni care au atras atenţia asupra lor prin huiduieli zgomotoase în timpul mai multor competiţii olimpice nu au primit un tratament similar din partea forţelor de securitate.

Mario Andrada, purtător de cuvânt al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, a precizat într-un interviu că, de fapt, Carta Olimpică include o regulă ce interzice propaganda politică la locurile de desfăşurare a probelor sportive. “Oamenii care încalcă această regulă vor fi rugaţi frumos să plece”, a declarat Andrada.

Totuşi, mulţi brazilieni nu sunt dispuşi să li se spună unde pot protesta, în condiţiile în care ţara este zguduită de scandaluri de corupţie ce implică numeroase figuri politice.

“Cetăţenii ar trebui să aibă dreptul să îşi exercite viziunile într-o manieră paşnică”, a declarat Gabriel do Nascimento Guimaraes, un profesor de inginerie în vârstă de 31 de ani. “Mă opun expulzării oricărei persoane dintr-o locaţie doar pentru că îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor