Presa elenă: Grecia susţine că nu poate rambursa banii în această lună

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.05.2015

Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat oficialii străini că Atena nu va fi capabilă să plătească cele 750 de milioane de euro în această lună către Fondul Monetar Internaţional, au raportat duminică ziarele elene, conform Business Insider.

Rapoartele media au apărut la mai puţin de o săptămână după ce Atena a recunoscut că a accesat fondurile de urgenţă pentru a rambursa o altă tranşă către FMI pentru a evita ieşirea din zona euro.

În 8 mai, Tsipras a scris oficialilor Comisiei Europene, FMI-ului şi Băncii Centrale Europene pentru a-i avertiza că Atena nu va fi capabilă să respecte termenul său din 12 mai, decât dacă creditorii săi sunt de acord să deblocheze ultima tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul de salvare financiară a ţării, a declarat ziarul Kathimerini, citând oficiali europeni. Ziarul a mai mai declarat că Tsipras l-a contactat şi pe secretarul Trezoreriei americane Jack Lew.

Dar, conform ziarului Kathimerini, creditorii internaţionali ai Greciei au văzut avertismentul ca pe un “posibil bluf”.

Chinuindu-se să îşi plătească datoriile, guvernul grec a sfârşit prin a retrage 660 milioane de euro dintr-un cont special deţinut la FMI şi prin a folosi 100 de milioane de euro din rezervele sale lichide pentru a-şi plăti la timp datoria.

Tsipras doreşte de asemenea să primească 1,9 miliarde euro sub forma profiturilor realizate de Banca Centrală Europa de pe urma cumpărării de obligaţiuni elene în 2010 precum şi suma de 1,2 miliarde de euro pe care Atena susţine că a plătit-o nejustificat către Fondul European de Stabilitate Financiară, susţine Business Insider.

Confirmând rapoartele, săptămânalul Vima a declarat că guvernul grec a avertizat că nu are bani pentru a rambursa datoria către FMI.

Biroul premierului elen nu a comentat asupra rapoartelor, în contextul în care în următoarele trei luni Grecia trebuie să ramburseze miliarde de euro către creditorii săi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor