Cu spatele la zid, Grecia se chinuie să evite un default dezastruos

Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)

Grecia a ordonat transferul unei imense tranşe de bani pe care o datorează Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu o zi înainte de termenul limită al plăţii. Ministerul grec al Finanţelor a anunţat luni ştirea cu privire la transferul a 750 de milioane de euro către FMI.

Totuşi, Atena încă nu este sigură de încheierea unui acord cu creditorii săi internaţionali pentru a debloca cei 7,2 miliarde de euro datoraţi în baza programului actual de salvare financiară a Greciei – un program în valoare de 240 de miliarde de euro. Creditorii internaţionali – FMI şi Uniunea Europeană – au impus o serie de condiţii şi reforme financiare stricte pentru eliberarea banilor.

“Din nefericire, nu s-a înregistrat suficient progres pentru a ajunge astăzi la o decizie”, a declarat ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble în urma discuţiilor de luni cu omologul său elen Yanis Varoufakis.

Mai mult, Schaeuble a ridicat posibilitatea unui referendum grec, susţinând că “poate aceasta va fi măsura potrivită pentru ca poporul grec să decidă dacă este pregătit să accepte ceea ce este necesar.”

Uniunea Europeană a redus în acest an prognoza de creştere economică pentru Grecia după eşecul acesteia de a ajunge la un acord cu creditorii internaţionali în privinţa programului de salvare financiara (bailout).

Comisia Europeană a declarat marţi în Previziunea sa Economică pentru Primăvara anului 2015 că economia Greciei a alunecat în jos, reducând prognoza de creştere elenă la 0,5% de la o prognoză anterioară de 2,5%.

Totuşi, Grecia încă speră că Eurogrupul – cei 19 miniştri de finanţe din zona euro – va emite o declaraţie pozitivă în legătură cu progresul discuţiilor.

“Va fi emis un comunicat în ceea ce priveşte progresul pe care îl facem şi acesta va fi unul foarte bun pentru pavarea drumului către o concluzie finală”, a declarat Varoufakis.

El a adăugat că se aşteaptă ca în următoarele câteva zile să se ajungă la un acord final între cele două tabere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie