Premierul Georgiei demisionează după un val de proteste antiguvernamentale

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili.
Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili. (Getty Images)

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili şi-a anunţat demisia după ce o serie de proteste antiguvernamentale au zguduit capitala ţării, Tbilisi.

Kvirikaşvili a făcut anunţul miercuri, invocând “neînţelegerile” cu liderul partidului de guvernământ Visul Georgian, magnatul Bidzina Ivanişvili, ca motiv al deciziei sale, relatează RFE/RL.

“Cred că acesta este momentul când liderului partidului ar trebui să i se ofere oportunitatea să formeze un nou Cabinet”, a declarat premierul în discursul său televizat.

Kvirikaşvili, în vârstă de 50 de ani, a fost prim ministru al Georgiei din decembrie 2015.

El a fost numit în funcţie de majoritatea parlamentară, dominată de partidul Visul Georgian.

Decizia lui Kvirikaşvili declanşează demisia întregului Cabinet.

Conform Constituţiei, partidul de guvernământ ar trebui ca, într-un interval de o săptămână, să îi prezinte preşedintelui Giorgi Margvelaşvili o listă cu membrii noului Cabinet. Apoi, Margvelaşvili va avea la dispoziţie alte şapte zile pentru a prezenta lista parlamentului, pentru a fi aprobată.

Un val de proteste a început în 31 mai împotriva a ceea ce manifestanţii au declarat că este un eşec al justiţiei după uciderea a doi tineri în decembrie 2017.

Protestele au încetat după 6 iunie, însă au fost reluate în 10 şi au încetat din nou în 11 iunie, când poliţia a demontat corturile manifestanţilor şi a făcut arestări în rândul politicienilor din opoziţie şi a susţinătorilor.