Pompeo cere trupelor ruse să se retragă din Georgia

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din regiunile separatiste ale Georgiei, promiţând în acelaşi timp măsuri de securitate sporite şi sprijin economic pentru Tbilisi.

“SUA condamnă în mod categoric ocuparea teritoriului georgian de către Rusia”, a afirmat Pompeo la deschiderea, luni, a summitului anual al Parteneriatului Strategic dintre SUA şi Georgia, ce a avut loc în Washington, D.C. “Invazia forţată a Georgiei de către Rusia este o încălcare clară a păcii şi securităţii internaţionale”.

Rusia are plasaţi soldaţi în regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, care au rămas acolo după războiul scurt ce a avut loc în 2008 în Osetia de Sud între trupele georgiene şi cele ruseşti, potrivit RFE/RL. Războiul a fost câştigat de ruşi.

Moscova şi alte câteva naţiuni au recunoscut cele două regiuni georgiene separatiste drept state independente.

În plus, Pompeo a reiterat că SUA susţine eventuala aderare a Georgiei la alianţa militară vestică NATO.

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili a declarat, după o întâlnire cu Pompeo, că suportul SUA pentru soluţionarea paşnică a problemei prezenţei soldaţilor ruşi în Georgia “este foarte importantă pentru ţara noastră şi stabilitatea regională”.

Kvirikaşvili a adăugat că aderarea Georgiei la NATO va avea o “importanţă reală pentru securitatea euro-atlantică”. NATO a promis Georgiei în 2008 eventuala aderare la alianţă.

De asemenea, Kvirikaşvili a afirmat că implicarea Washingtonului în proiecte de infrastructură în Georgia, precum portul Anaklia pe coasta Mării Negre, va ajuta la atragerea de beneficii economice în zonă.