Premierul britanic semnează scrisoarea pentru declanşarea Brexitului

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea istorică ce va marca declanşarea Brexitului. Scrisoarea va fi trimisă miercuri la Bruxelles.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Captură Foto)

Theresa May a semnat, marţi seară, scrisoarea pentru invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, la 9 luni după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.

Scrisoarea va fi înmânată, miercuri, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în Bruxelles, declanşând în mod oficial procesul de ieşire a Londrei din blocul european, după ce a fost membră a acestuia 44 de ani.

Începând din acest moment, negocierile pentru stabilirea condiţiilor ieşirii ţării din UE vor dura exact doi ani, înainte de intrarea acestuia în vigoare, în martie 2019.

Premierul May va lua cuvântul astăzi în Parlamentul britanic pentru a promite că va obţine un acord potrivit pentru toţi cetăţenii Marii Britanii, inclusiv pentru cetăţenii UE. După votul de anul trecut în favoarea Brexitului, mulţi dintre cei aproximativ 3 milioane de cetăţeni UE din Marea Britanie au devenit îngrijoraţi în privinţa viitorului lor.

“Sunt hotărâtă să obţin un acord potrivit pentru fiecare persoană din această ţară”, a declarat May, potrivit comentariilor publicate în avans de cabinetul acesteia.

May are o sarcină grea pentru stabilirea condiţiilor Brexitului – negocieri cu celelalte 27 de state membre UE cu privire la aspecte precum finanţe, comerţ şi securitate – şi se loveşte, totodată, de o nouă încercare a Scoţiei de a-şi obţine independenţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe