UE ameninţă Londra cu acţiuni în instanţă dacă May refuză să plătească “factura Brexit”

Uniunea Europeană este pregătită să aducă Marea Britanie în faţa instanţei dacă premierul britanic Theresa May va refuza să plătească suma de aproximativ 60 miliarde de euro pentru ieşirea ţării din UE.
Brexit
Brexit (Getty Images)

Un document provizoriu divulgat privind strategia de negociere a blocului scoate în evidenţă posibilitatea intentării unui proces împotriva Marii Britanii la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Atât consilierii juridici ai premierului britanic, cât şi o comisie Camerei Lorzilor au descoperit că Marea Britanie nu are nicio obligaţie să plătească aşa-zisa “factură Brexit” – care include promisiuni pentru cheltuieli ce au fost făcute de Marea Britanie în perioada în care a fost membru UE; contribuţii la planurile de pensii pentru oficialii UE; şi alte obligaţii, precum împrumuturi de bailout acordate Irlandei.

Dar în documentele de negociere ale Uniunii Europene, un oficial este citat afirmând “Ne vedem la Haga”, referindu-se la decizia britanicilor de a nu plăti factura.

Documentul pare, de asemenea, să dezvăluie faptul că blocul european este hotărât să negocieze un Brexit dur, petinzând liberă circulaţie pentru cetăţeni, capital, bunuri şi servicii, în schimbul accesului la piaţa unică.

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat că va refuza să “recunoască” factura de separare prezentată de UE.

Conform unor surse, Hammond va ignora factura, alăturându-se premierului May şi ministrului de Externe Boris Johnson, care au declarat că cererile blocului nu sunt rezonabile.

Negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE vor începe în 29 martie, când premierul May va invoca Articolul 50.