Preda: De ce să-i dea ICR bani publici lui Dan Puric, amicul lui Dughin, să facă propagandă la Bruxelles?

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda se întreabă de ce ar trebui să finanţeze Institutul Cultural Român cu bani publici propaganda pro-Kremlin pe care ar urma să o desfăşoare Dan Puric în luna iunie la Bruxelles, unde este invitat să apere, în numele pluralismului şi al diversităţii, vocea Moscovei.

"Îi cer public premierului Victor Ponta să oprească finanţarea de la buget a propagandei pro-ruse! Despre ce este vorba? Aşa cum se ştie, în mai multe state membre, ca şi la nivelul Comisiei Europene, s-a decis blocarea pe toate căile a campaniilor de manipulare orchestrate de Moscova. Ei bine, unii politicieni români vor, dimpotrivă, să sprijine operaţiunile Moscovei. O am în vedere azi pe Maria Grapini. Cunoscută publicului larg pentru precaritatea educaţiei sale şi ignorată cu totul la Bruxelles, actuala deputată a plănuit să organizeze la PE o conferinţă a lui Dan Puric, cunoscut ideolog pro-Putin.

După ce săptămâna trecută se agitau pentru a introduce Antena 3 în birouri, zilele astea pesediştii fac presiuni pentru a pune în scenă în forul european o campanie în favoarea acţiunii militare a Rusiei. Puric e invitat, la începutul lui iunie, să apere, în numele pluralismului şi al diversităţii, vocea Moscovei", a declarat Cristian Preda.

Scandalul nu se opreşte aici, a continuat politicianul, care arată că, deşi deputaţii europeni dispun de mijloace financiare considerabile pentru a organiza conferinţe, seminare, expoziţii etc., Maria Grapini a făcut presiuni foarte mari asupra Institutului Cultural Român, pentru ca "propagandistul" să fie plătit cu un onorariu consistent de la Bucureşti.

"De ce bani publici pentru amicul lui Dughin? Pentru a oficializa relaţia? Eu nu cred că ICR trebuie să finanţeze propaganda Moscovei. E adevărat că, atunci când ICR a fost reconfigurat, în fruntea lui a venit Andrei Marga, cel care afirma că Putin ar trebui să fie un model pentru toţi politicienii europeni. E şi Ponta de aceeaşi părere? Dacă nu e, atunci o poate dovedi, blocând iniţiativa Mariei Grapini. Pesediştii l-au adus la Parlamentul European pe Adrian Năstase, între cele două încarcerări. Acum vor să aducă un pro-Putin. Pe bani publici din România", a mai precizat Cristian Preda.

În acest context, europarlamentarul ridică o serie de întrebări: "E îndreptăţită utilizarea bugetului ICR pentru a plăti o voce pro-Putin la Bruxelles? Care e raţiunea politică a acestei decizii? Grapini poate plăti cât vrea din propriul portofel să-i asculte şi pe Puric, şi pe Dughin, şi pe Putin. Dar de ce trebuie să plătească ICR pentru fanteziile putiniste ale unei deputate în PE?"

Dan Puric este un cunoscut actor şi regizor de teatru şi cinema, al cărui nume a apărut pe lista de persoane pe care Dughin, ideologul Kremlinului, le avea în vedere pentru crearea unui cerc de influenţă pro-rus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook