Papahagi: România şi Polonia, bastioanele lumii libere care refuză să facă jocurile Moscovei

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Prin poziţionarea lor strategică pe frontiera estică a UE şi NATO, dar şi datorită caracteristicilor interne specifice, România şi Polonia sunt, "alături de micii baltici, bastioanele lumii libere", a afirmat Adrian Papahagi, care consideră că a venit vremea să consolidăm parteneriatul strategic româno-polon, "nu din raţiuni sentimentale, ci din urgenţă pragmatică".

"România şi Polonia se ignoră reciproc şi rău fac. Ambele se uită pofticios doar spre Occident, spre marile puteri economice, militare şi culturale. Ambele trăiesc, cu mici diferenţe, acelaşi complex de infero-superioritate faţă de Anglia, Franţa şi Germania. Polonia se simte o ţară mare şi ar vrea să joace în liga întâi. România a fost periodic lanterna roşie a Europei, dar vrea să fie a şaptea putere europeană", a declarat Adrian Papahagi.

Membrul M10 a arătat că Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, are un PIB similar cu cel al Belgiei care are doar 11 milioane de locuitori, respectiv de 490 de miliarde de dolari, în timp ce România, cu 20 de milioane de locuitori, n-a atins încă PIB-ul Irlandei, care numără doar 4,6 mil, de 170-210 miliarde de dolari.

"Fireşte că Polonia stă mai bine ca România: de două ori mai mare şi de trei ori mai puternică economic, cu mai puţină emigraţie, cu o moralitate socială mai înaltă şi cetăţeni mai patrioţi. Cu toate acestea, nici România nu e de lepădat: cu toate derivele useliste, s-a dovedit o democraţie stabilă, cu un popor suficient de matur ca să evite electoral opţiunile populiste şi extremiste. Spre deosebire de statele din sudul Europei, subminate sau pândite de grave crize economice, România şi Polonia sunt stabile şi relativ sănătoase", a continuat Adrian Papahagi.

Mai presus de toate, un alt aspect crucial, în opinia acestuia, este faptul că atât Polonia cât şi România au o poziţie atlantistă clară şi refuză să facă jocurile Moscovei.

"Polonezii sunt, datorită catolicismului puternic, imuni la cântecele de sirenă panslaviste, aşa cum latinitatea noastră ne face imuni la manipularea ortodoxistă a lui Putin. Totodată, catolicismul polonez şi ortodoxia română sunt în egală măsură rezervoare de echilibru şi normalitate, care temperează avântul ingineriei sociale progresiste a Occidentului. Poziţionate strategic pe frontiera estică (cea mai problematică) a UE şi NATO, România şi Polonia sunt, alături de micii baltici, bastioanele lumii libere", a explicat Adrian Papahagi.

Flirtul putinist al Ungariei, Cehiei şi Bulgariei, deriva Greciei, incertitudinea Turciei fac din România şi Polonia, în viziunea profesorului universitar, principalele avanposturi ale lumii libere (Europa libertăţii s-a constituit de 2.500 de ani încoace prin opoziţie culturală şi militară la colectivismul şi despotismul asiatic).

"Ar fi de dorit ca politicienii, diplomaţii şi intelectualii acestor ţări să se descopere reciproc, să se cultive mai mult. E cazul să punem substanţă în parteneriatul strategic româno-polon. Nu din raţiuni sentimentale, ci din urgenţă pragmatică", a fost concluzia la care a ajuns Adrian Papahagi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne