Prajitura frantuzeasca: „Finantistii”

"Finantisti" cu cirese, afine sau piersici
"Finantisti" cu cirese, afine sau piersici (Sandra Shields/The Epoch Times)

Francezii fac dulciuri incredibile. O cunoscuta prajitura frantuzeasca este Finantistul, este sub forma de prajiturele mici, se serveste la ceai, si este numita in acest fel pentru ca in secolul XIX, magazinul de patiserie se afla in districtul financiar al Parisului si prajiturelele traditionale erau in forma de lingouri de aur. Australienii si neozeelandezii au facut un pas inainte, adaugandu-i arome si fructe si numind-o Friandise, insemnand „gustos” sau „delicios”.

Aceste prajiturele bogate, moi sunt facute din albus de ou, migdale macinate, faina, zahar si unt rumenit. Daca nu aveti o tava in forma de finantist, puteti folosi orice forma de tava, inclusiv in forma de briose sau tava de tarte sau tava pentru painici. Forma pentru copt folosita pentru aceasta reteta este o tigaie veche pentru tarta, englezeasca, care are 12 gauri de 5 cm in diametru.

Exista multe variatii la aceasta reteta, in care migdalele macinate pot fi inlocuite cu alune sau nuci pecan. De asemenea, pot fi folosite fructe precum afine, zmeura, cirese, piersici, mere sau pere.

Finantistii

Pentru 12 bucati

150 ml (2/3 dintr-o cana) unt nesarat

75 ml (1/3 dintr-o cana) faina alba

175 ml (3/4 dintr-o cana) migdale macinate

175 ml (3/4 dintr-o cana) zahar pudra

4 albusuri

Fructe asortate, taiate in bucatele mici

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Pe aragaz, intr-o tigaie mica se topeste untul pana devine usor maroniu. Se lasa deoparte sa se raceasca. Cu generozitate, se pune din untul topit in forme sau in tava. Se cerne faina si zaharul. Se bat albusurile pana se formeaza spuma, se adauga faina, migdalele si zaharul, se amesteca usor si apoi se adauga untul si amesteca bine. Se toarna amestecul in tigaie sau forme, dar se umplu doar ¾. Usor, se adauga fructele – cate trei bucati. Se coc pana cand finantistii sunt aurii-maro si elastici la atingere, aproximativ 30 de minute, in functie de marimea tavii folosite, sau cand o scobitoare introdusa in centru, iese curata. Se lasa la racit timp de cateva minute, apoi se scot din forme cu ajutorul unui cutit cu varf, cat mai sunt calde.

Optional: puteti sa pudrati usor cu zahar.