„Pragmaticul” Rohani ar putea aplana tensiunile cu statele din Golf

Promisiunea noului preşedinte ales al Iranului, Hassan Rohani, de a reduce izolarea ţării sale ar putea contribui la dezamorsarea unor decenii de tensiuni cu statele arabe din Golf, care acuză Iranul de amestec în politica lor internă, notează agenţia Bloomberg.
Hassan Rohani (poză de arhivă) (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.06.2013

Promisiunea noului preşedinte ales al Iranului, Hassan Rohani, de a reduce izolarea ţării sale ar putea contribui la dezamorsarea unor decenii de tensiuni cu statele arabe din Golf, care acuză Iranul de amestec în politica lor internă, notează agenţia Bloomberg.

Deşi politica externă a Iranului este în mare măsură decisă de elita sa clericală ne-aleasă, 'preşedintele are o anumită influenţă asupra politicii externe, iar Rohani a cerut Iranului să îmbunătăţească relaţiile sale cu lumea exterioară, cu Vestul şi cu Consiliul de Cooperare al Golfului', explică Sam Wilkin, analist la Control Risks Group, cu baza în Dubai, adăugând că Rohani este 'mult mai pragmatic' decât preşedintele în exerciţiu Mahmud Ahmadinejad.

Liderii celor şase naţiuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar) l-au felicitat pe Rohani )64 de ani(, care îşi va prelua funcţia în luna august, după victoria sa în alegerile de săptămâna trecută din Iran.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite, care a acuzat Iranul de încercarea de asasinare a ambasadorului său în Statele Unite în 2011, i-a adresat lui Rohani o telegramă, citată de Agenţia de presă oficială din Arabia Saudită, în care acesta era lăudat pentru declaraţiile în care a exprimat disponibilitatea de a coopera şi îmbunătăţi relaţiile dintre cele două naţiuni frăţeşti.

Relaţiile dintre un Iran musulman şiit şi CCG, condus de musulmanii sunniţi, s-au deteriorat în acest an, după ce Arabia Saudită şi Bahrein au declarat că au arestat reţele de spioni aflate în legătură cu Iranul. În plus, în timp ce statele CCG numesc 'Golful Arabic' porţiunea de apă care le separă de Iran, acesta s-a plâns de fiecare dată când pe hărţi, inclusiv ale Google Inc, golful a fost denumit altfel decât 'Persic'.

În luna decembrie a anului trecut, GCC a declarat că va crea un comandament unificat pentru forţele sale aeriene, terestre şi maritime în faţa unei ameninţări 'foarte grave' la adresa securităţii din partea Iranului, al cărui program nuclear este considerat o ameninţare regională.

Rohani va avea însă nevoie de aprobarea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a îmbunătăţi relaţiile externe şi a redresa o economie afectată de sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear.

În acest context, Theodore Karasik, director de cercetare la Institutul pentru Analiză Militară în Orientul Mijlociu şi în Golf, cu sediul în Dubai, a declarat că nu întrevede o încălzire imediată a relaţiilor Iranului cu CCG.

Nu mă aştept la vreun progres pe termen scurt. Veţi vedea un stil diplomatic mai plăcut faţă de GCC, însă aceeaşi muşcătură pe la spate, a declarat Karasik într-un interviu telefonic.

La rândul său, Sam Wilkin consideră că 'antagonismul fundamental între un regim clerical şiit şi regimul din Golf va rămâne în vigoare'', însă Rohani ar putea demonstra o deschidere a diplomaţiei, ar putea discuta legăturile comerciale şi, în general, ar putea exercita presiuni pentru relaţii mai bune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor