Povestile a opt supravieţuitori din "Experimentul Pitesti" prezentate în filmul "Demascare"

(JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)

Filmul "Demascare", în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan, a fost lansat marţi, la librăria Sophia din Bucureşti.

"Demascare", o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, ICCMER şi Agerfilm, este primul film documentar realizat profesional despre perioada în care peste 600 de studenţi români au fost trimişi la "reeducare" în închisoarea Piteşti, între anii 1949 - 1951.

Filmul prezintă vieţile, trăirile şi experienţele prin care au trecut aceşti oameni şi modul în care ei au fost schimbaţi de aceste experienţe. Pelicula prezintă poveştile a opt dintre supravieţuitorii torturilor şi umilinţei din "Experimentul Piteşti" - Petru Cojocaru, Dumitru Dan Lucinescu, Nicolae Purcărea, Emil Sebeşan, Tudor Stănescu (care s-a călugărit şi acum este părintele Teodor Stănescu), George Stănică, Gheorghe Tacherotas şi Gheoghe Gheorgiu.

Regizorul documentarului, Nicolae Mărgineanu, a declarat, la lansare, că prin acest film a dorit să se "transforme într-un soi de trambulină pentru victimele închisorilor comuniste". El a spus că din lucrurile povestite de supravieţuitorii "experimentelor" comuniste, "cu siguranţă, avem foarte multe de învăţat".

"Cred că noi, cei care am participat la realizarea filmului, am reuşit să fim destul de discreţi în film. Acesta, în proporţie de 90 - 95%, se bazează pe relatările victimelor, iar intervenţiile noastre, cu comentariu, sunt foarte puţine. Mi-am dat seama că noi nu avem ce să adăugăm la ce spun aceşti oameni. Putem, eventual, să completăm cu nişte informaţii pentru a pune în context anumite lucruri, mai ales din punct de vedere istoric", a afirmat Mărgineanu.

Alin Mureşan, autorul scenariului peliculei "Demascare", a spus că pentru cei care nu au trăit ceea ce s-a întâmplat în acele închisori este greu să-şi închipuie ororile petrecute în acei ani.

"Am încercat să ne imaginăm, dar cred că instinctul de conservare ne-a făcut să ne oprim undeva unde nu mai putem să mergem. Mi-a fost destul de teamă când am făcut acest film să nu cumva să cădem în ispita de a arăta mai mult atrocităţile şi căderea acelor tineri. Din fericire, cei care au vorbit şi care şi-au decantat această cutremurătoare experienţă pe care au avut-o fac acest film vizionabil şi lasă imaginaţia privitorului să completeze puţin ceea ce spun ei. (...) E ca o spovedanie pe care ei o fac pentru urmaşii lor şi cred că este foarte importantă", a spus Alin Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură