Poşta Română vrea să ofere şi servicii bancare

Poşta Română
Poşta Română (Epoch Times România)

Poşta Română vrea să introducă servicii financiar-bancare şi să lanseze sistemul de franciză pentru oficii poştale, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Poştei. Proiectul va fi prezentat timp de o lună, din 6 august până la 6 septembrie, instituţiilor financiar bancare interesate.

Compania urmăreşte crearea unei oferte de produse şi servicii bancare la nivel naţional. Începând cu trimestrul IV al anului 2013 va deveni operaţional sistemul de franciză poştală, prin care persoanele fizice sau juridice interesate vor putea opera servicii poştale sub brandul Poşta Română.

Compania Naţională Poşta Română parcurge un proces de restructurare ce are ca obiective principale creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, diminuarea datoriilor istorice ale companiei.

Planul Ministerul Comunicaţiilor este, însă, mai vechi. Fostul ministru, Valerian Vreme dorea la începutul anului 2011 să înfiinţeze o bancă şi un broker de asigurare, societăţi care permiteau operatorului să utilizeze mai bine reţeaua şi să aducă venituri suplimentare. Potrivit unui proiect de act normativ avansat de Ministerul Comunicaţiilor, Poşta Română urma sa creeze două noi societăţi comerciale, denumite “Banca Poşta Româna” şi “Asigurări Poşta Română”. Viitoarea instituţie de credit trebuia să dispună, potrivit legislaţiei, de un capital social minim de 37 de milioane de lei. În cazul brokerilor, capitalul minim solicitat era de 25.000 de lei.

Guvernul a decis, la sfârşitul lunii mai 2013, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai 2013.