Poşta belgiană este interesată de privatizarea Poştei Române, spune Mustea

Epoch Times România
12.04.2012

Poşta belgiană, dar şi alte companii, s-au arătat interesate de privatizarea Poştei Române, umând ca informaţiile legate de compania română să fie puse la dispoziţie după alegerea consultantului pentru privatizare.

”Nu există negocieri, ci doar intenţii. Au fost mai multe companii care s-au arătat interesate de Poşta Română, printre care Poşta belgiană. Acesta este un lucru bun. Când vom avea consultantul pentru privatizare vom putea pune la dispoziţie informaţii, inclusiv o cameră de date. Nimeni nu vine să facă o investiţie dacă nu se ştie totul despre respectiva companie”, a declarat joi ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea.

Oficialul MCSI a arătat că era nevoie de majorare de capital pentru a se asigura că banii vor ajunge la companie, nu în bugetul de stat.

Prin majorarea de capital, statul va deţine 51%, Fondul Proprietatea - 17%, iar investitorul privat 32%, potrivit ministrului Comunicaţiilor.

Alegerea investitorului strategic pentru Poşta Română ar putea fi finalizată până la sfârşitului anului 2012, termenul iniţial de privatizare, respectiv luna iunie, fiind unul nerealist, a declarat joi ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea.

”Când vorbim de privatizare ne referim la atragerea unui investitor minoritar care va cumpăra 20%, astfel ca statul să rămâna proprietar majoritar. Deci statul este interesat de această companie. Poşta Română este mult prea importantă pentru noi ca să ardem etape de privatizare şi să riscăm să o punem butuci. Suntem responsabili de soartea companiei împreună cu Fondul Proprietatea, împreună cu care ne dorim să facem Poşta profitabilă. Sfârşitul lunii iunie nu este un termen realist de privatizare. Din momentul contractării consultantului trec între 5 până la 7-8 luni. Nu vreau să privatizăm cu orice preţ această companie, dacă asta înseamnă să trecem peste etape. Vreau o evaluare realistă a companiei şi să identificăm investitorul bun”, a explicat ministrul.

Acesta a precizat că în cursul săptămânii viitoare va fi ales un consultant juridic care să ajute la selectarea consultantului de privatizare, care poate fi inclusiv o banca de investiţii, apoi se va trece la procesul de privatizare.

În opinia acestuia, amânarea termenului asumat în scrisoarea de intenţie nu va ridica probleme în acordul cu FMI.

”Ceea FMI şi Guvernul vor este ca paşii din privatizare să fie acoperiţi şi să asigure principiul transparenţei. FMI cred că vrea să vadă că statul român îşi doreşte să privatizeze şi că vrea să eficientizeze compania, chiar dacă întârziem cu câteva luni. Ce se va obţine va fi eficientizarea companiei”, a explicat Mustea.

Ministrul a adăugat că speră ca procesul de privatizare să se încheie la finele acestui an.

Pe site-ul ministerului vor fi publicate informaţii la zi privind privatizarea Poştei Române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor