Poroşenko semnează legea “teritoriilor ocupate”. Rusia descrisă drept un “agresor”

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că a semnat un proiect de lege care, potrivit susţinătorilor acestuia, va ajuta Kievul să recapete controlul asupra teritoriilor ocupate de separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei.

Poroşenko a făcut anunţul într-un mesaj postat marţi pe Twitter, precizând că legea nu încalcă “obligaţiile internaţionale” ale Ucrainei, inclusiv acordurile de pace semnate la Minsk.

Acordurile din septembrie 2014 şi februarie 2015 urmăresc să pună capăt războiului din estul Ucrainei între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia. Izbucnit în aprilie 2014, conflictul a provocat până acum peste 10.300 de morţi.

Proiectul de lege, care a fost adoptat luna trecută cu suportul a 280 de parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei - ce are un total de 450 de locuri - nu a făcut nicio referire la acordurile de pace de la Minsk, ridicând întrebări în legătură cu ideea că legea ar putea stânjeni acţiunile de soluţionare a conflictului est-ucrainean.

Rusia a denunţat noua lege, afirmând că ameninţă să escaladeze violenţele din estul Ucrainei.

În plus, legea etichetează Rusia ca “agresor” şi susţine că zonele ocupate de separatişti în provinciile estice Doneţk şi Lugansk sunt “teritorii ocupate temporar”.

Aceiaşi termeni au fost folosiţi anterior pentru Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în martie 2014.

Anexarea Crimeei şi sprijinul acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei au declanşat o serie de sancţiuni împotriva Moscovei din partea SUA, Uniunii Europene şi a altor naţiuni.

Legea semnată de Poroşenko plasează de asemenea toate activităţile militare şi de aplicare a legii în estul Ucrainei sub controlul conducerii superioare a comandamentului armatei ucrainene, prevedere care pune capăt în mod oficial opiniilor Kievului de până acum că este o “operaţiune antiteroristă” în regiune.

Noua lege a întâmpinat opoziţie în Parlament din partea Blocului Opoziţiei, un succesor al Partidului Regiunilor al fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Partidul Regiunilor a fost supus schimbărilor după alungarea lui Ianukovici de la putere în februarie 2014 după luni de proteste stradale desfăşurate de manifestanţi pro-UE. Ianukovici a fugit în Rusia.

Parlamentarii din Blocul Opoziţiei au susţinut că noua lege nu va ajuta la reintegrarea zonelor ocupate în prezent de separatişti şi că va submina acordurile de pace de la Minsk.