Poroşenko i-a prezentat lui Putin planul său de pace, dar a denunţat incursiunea tancurilor ruseşti

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)
Epoch Times România
13.06.2014

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a prezentat joi omologului său rus Vladimir Putin planul său de pace pentru Estul prorus, dar a denunţat o presupusă incursiune a tancurilor ruseşti în Ucraina, cu ocazia primului lor schimb de opinii (telefonic) 'substanţial', comentează France Presse.

'Preşedintele ucrainean i-a adus la cunoştinţă lui Vladimir Putin planul său de rezolvare a situaţiei din sud-estul Ucrainei', a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a fost primul schimb de opinii între cei doi şefi de stat după o întâlnire scurtă acum o săptămână în Franţa, care a trezit speranţe de conciliere.

Chiar dacă, aşa cum a declarat preşedintele ucrainean, convorbirea telefonică de joi a fost 'lungă şi substanţială', purtătorul de cuvânt al lui Poroşenko a subliniat că noul lider de la Kiev a protestat faţă de presupusa incursiune a trei tancuri infiltrate din Rusia pe teritoriul ucrainean.

'Poroşenko a calificat această situaţie drept inacceptabilă', scrie purtătorul său de cuvânt pe pagina sa de Facebook, într-o aluzie la informaţiile difuzate joi de presă, potrivit cărora trei tancuri din epoca sovietică au pătruns în teritoriul ucrainean venind din Rusia, fapt dezminţit de Moscova.

Cu toate acestea, tensiunea persistă în estul Ucrainei, în special la Doneţk, unde o explozie - probabil un atentat - a aruncat în aer autoturismul şefului insurgenţilor proruşi locali, Denis Puşilin, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al separatiştilor.

Puşilin, unul din liderii 'Republicii populare' Doneţk (autoproclamate), nu se află în maşină în momentul deflagraţiei, dar trei dintre gărzile sale de corp au fost rănite.

Jurnaliştii AFP au auzit explozia violentă, ce a fost urmată de altele de mai mică intensitate semănând cu tiruri de artilerie la scurt timp după 22:00 (ora locală; 19:00GMT) în centrul oraşului.

Înainte de convorbirea telefonică Putin-Poroşenko, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a denunţat 'absenţa oricărui progres în eforturile pentru calmarea violenţei' şi continuarea 'operaţiunii de represalii' a Kievului împotriva insurgenţilor proruşi.

Rusia a depus un proiect de rezoluţie pe acest subiect în Consiliul de Securitate al ONU pentru a determina Ucraina 'să înceapă aplicarea foii de parcurs', elaborate în luna mai de către preşedintele OSCE, elveţianul Didier Burkhalter.

Lavrov a cerut de asemenea o anchetă urgentă cu privire la informaţiile privind utilizarea de bombe incendiare de către forţele ucrainene într-o suburbie a Slavianskului, informaţii difuzate de media ruse şi dezminţite de autorităţile ucrainene.

La Kiev, ministrul ucrainean de externe Andrii Deşciţa, a estimat în schimb că mingea se află în terenul Rusiei.

'Trebuie ca Rusia să înceteze să sprijine separatiştii. Trebuie oprită trimiterea de blindate şi camioane pline cu combatanţi şi arme în regiunile de Est', a lansat el, într-o conferinţă de presă.

După ce a denunţat incursiunea tancurilor ruse, preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile de la Kiev au reuşit să preia controlul asupra unei porţiuni de 100 de km a frontierei cu Rusia.

'Dacă toate acestea încetează, există toate şansele ca planul de pace propus de preşedintele ucrainean să fie pus în aplicare', a asigurat ministrul Deşciţa. În caz contrar, Ucraina va cere Occidentului înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, a insistat el.

Unul dintre punctele-cheie ale planului lui Poroşenko este crearea unui coridor umanitar cerut de Moscova pentru a permite civililor să părăsească zona de lupte, unde violenţele au făcut deja peste 270 de morţi în decurs de două luni.

La Doneţk, oraş cu 1 milion de locuitori şi centru administrativ al regiunii separatiste omonime, 'premierul' Aleksandr Borodai a pus la îndoială capacitatea Kievului de a-şi pune planul în aplicare.

Se dau în continuare lupte în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde insurgenţii au proclamat 'republici' suverane şi controlează o parte a frontierei cu Rusia.

Confruntările sunt deosebit de crâncene în împrejurimile Slavianskului, bastion al separatiştilor proruşi din Doneţk, unde locuitorii sunt confruntaţi cu lipsa de apă şi electricitate.

Rusia şi-a intensificat de asemenea presiunea asupra Kievului în domeniul gazelor după eşecul negocierilor de miercuri la Bruxelles, în timp ce Ucraina respinge reducerea de preţ oferită de Moscova (100 de dolari), iar riscul întreruperii livrărilor de gaze ruse îi îngrijorează pe europeni.

Gigantul rus de gaze Gazprom a dat termen până luni, 16 iunie, pentru a rambursa datoria la gaze, ameninţând în caz contrar cu introducerea sistemului de plată în avans, ceea ce ar putea însemna închiderea robinetului la gaze.

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat joi că nu va mai fi nicio amânare a datei limită pentru rambursarea datoriei ucrainene, cerând Kievului să achite '1,95 miliarde de dolari până luni, ora 10:00' (ora Moscovei).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor