Populaţia din Europa de Est recurge la Internet pentru a contesta modul de guvernare tradiţional (Euronews)

(PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.11.2014

În Europa de Est se face simţită o opoziţie crescândă a populaţiei - prin intermediul Internetului - faţă de modul de guvernare tradiţional. Ar putea fi aceasta o revoluţie pe Internet în devenire?, se întreabă miercuri Euronews.

Experţii atrag atenţia asupra fragilităţii politice şi a conflictelor sociale în ţări precum Ungaria, România şi Bulgaria, unde structurile politice nu dovedesc flexibilitate pentru a face faţă provocărilor în continuă schimbare; partidele politice sunt fragile şi instituţiile statului sunt profund afectate de corupţie, notează sursa citată.

Peste 10.000 de cetăţeni unguri s-au adunat pentru a participa la ceea ce organizatorii au denumit 'Ziua Indignării Publice', luni la Budapesta. Ei au cerut consolidarea democraţiei şi au condamnat corupţia. Demonstraţiile recente, care au unit generaţiile, au fost declanşate de o încercare a guvernului de a impune o taxă pe traficul pe Internet.

Organizatorii protestelor - un colectiv de studenţi, activişti şi artişti - au afirmat că au declanşat astfel un val de manifestaţii care ar putea fi acum îndreptate împotriva politicilor guvernului. De exemplu, Zsolt Varaday, fondatorul unei reţele sociale ungare, cândva mai mare decât Facebook, lucrează la un proiect pentru crearea unui site comun adresat celor care doresc să schimbe conducerea ţării lor.

Ultimul guvern al Bulgariei a fost forţat să demisioneze după ce mii de cetăţeni au protestat împotriva preţurilor mari la energie electrică şi a corupţiei. Există în continuare semne de întrebare în legătură cu cât timp va rezista noua coaliţie, în condiţiile în care alegătorii din fostele state comuniste din Europa de Est folosesc din ce în ce mai mult social media pentru a împiedica orice grup sau individ să deţină singur puterea, notează sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor