Ponta: Toate pensiile şi salariile mici vor creşte cu 3,75%

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.10.2013

Începând cu anul 2014, toate pensiile vor fi indexate cu 3,75%, această creştere fiind aplicată şi salariilor mici, pe categorii speciale, fiind dorită şi o majorare a salariului minim, a explicat premierul Victor Ponta.

Decizia vine ca urmare a unei erori personale a premierului, făcută prea târziu pentru a putea fi corectată printr-o schimbare a Legii Pensiilor, acesta urmărind iniţial să ignore majorarea pensiilor mari.

Acesta precizare a venit în contextul în care anunţase anterior că bugetul pentru 2014 include creşteri de pensii şi salarii, beneficiari acesteia fiind cei cu venituri mici şi unele categorii speciale.

”A fost o eroare a mea, în sensul în care eu mă refeream la indexarea salariilor şi am spus din greşeală şi de pensii. Doamna ministru Câmpeanu m-a sunat imediat şi mi-a reamintit că avem o decizie a Curţii Constituţionale, pensiile sunt bazate pe contribuţii şi nu poţi să le opreşti, să le îngheţi pe cele mai mari şi să le creşti doar pe cele mici. (...) A fost greşeala mea şi îmi pare rău că am băgat şi pensiile alături de salarii, conform deciziilor Curţii Constituţionale, pensia fiind bazată pe contribuţii, în momentul în care indexezi punctul de pensii, îl indexezi pentru toată lumea. Dacă vrem să schimbăm acest sistem, trebuie să schimbăm Legea pensiilor. Ori, nu este timp acum, până la noul buget, să mai schimbăm Legea pensiilor ca să putem mări diferenţiat. Informaţia corectă este 3,75% pentru toate pensiile şi este creşterea punctului de pensie”, a explicat Ponta la România TV.

Se va încerca o mărire a salariului minim iar mărirea salariilor mici se va face de asemenea pe categorii profesionale.

”La salarii vroiam însă să spun — şi aceasta este o discuţie pe care am avut-o şi cu ministrul de Finanţe, cu dl. Chiţoiu — din fondul acela în jur de 3% din care putem mări anvelopa salarială, ideea a fost să nu mărim tuturor cu 3%, pentru că în special pentru salariile mari creşterea, să zic, nu este semnificativă, şi să încercăm fie să mărim salariul minim, fie să mărim salariile la categorii ţintite, vorbim de rezidenţi, vorbim de profesori debutanţi, de cei cu venituri mici din sectorul bugetar”, a precizat Ponta.

Ponta a mai explicat că banii au fost reduşi de la Ministerul Muncii din bugetul pe anul în curs care nu au fost utilizaţi.

”Nu s-au luat efectiv, ci sunt bani care au fost prevăzuţi în bugetul pe 2013 şi care nu au fost utilizaţi. Deci, practic, nu s-a tăiat vreo pensie, sau vreun ajutor de şomaj, sau vreun ajutor social în plată”, adăugat Ponta.

Sumele oferite în anul viitor, au fost obţinute după rectificarea bugetară la celelalte instituţii şi a vizat sume care erau prevăzute pentru bugetul 2013, care nu vor mai pot fi folosite în ultimele două luni ale acestui an, cum a mai explicat prim ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor