Ponta: Nu pretind că adresez un mesaj despre starea naţiunii, ca în SUA

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.01.2013

Premierul Victor Ponta a declarat joi la prezentarea raportului “Bugetul cetăţeanului român. Anul 2013” că această prezentare pentru cetăţeni reprezintă a responsabilitate a Guvernului astfel încât românii să vadă cum sunt cheltuiţi banii publici.

”Aş vrea să fac două precizări de introducere: în primul rând vreau să lămuresc... sigur că am folosit termenul de mesaj despre starea bugetară a naţiunii, un termen care este cunoscut într-o ţară cu o democraţie mai avansată - SUA, nu pretind şi nu mi-am dorit să pretind să adresez un adevărat mesaj despre starea naţiunii, în SUA după cum ştiţi foarte bine, preşedintele este şi şeful Executivului, în România, sistemul nostru constituţional este diferit”, a spus Ponta.

El a mai punctat că răspunderea Guvernului ”este de a prezenta cetăţenilor cum stăm cu banul public” pentru anul 2013, bugetul pentru acest an fiind în lucru, iar spre sfârşitul lunii ianuarie va fi prezentat Parlamentului spre aprobare.

”Ceea ce este responsabilitatea absolută a Guvernului şi Şefului de Guvern este de a prezenta cetăţenilor cum stăm cu banul public şi de a prezenta, evident, Parlamentului spre aprobare, apoi preşedintelui spre promulgare, proiectul de buget pe 2013, deci nu doresc să-mi însuşesc nicio altă calitate pe care de altfel în sistemul constituţional românesc nu o poate avea nimeni”, a mai spus el.

Şeful Executivului a mai subliniat că a dorit să prezinte ”starea naţiunii” înainte de sosirea delegaţiilor internaţionale ale FMI, CE şi BM, dar totodată a explicat că în urmă cu un an de zile, românii au ieşit în stradă şi au scandat împotriva Guvernului de la momentul respectiv (Guvernul Boc) iar mesajul românilor a fost acela că doresc ”mai multă transparenţă, mai multă onestitate în prezentarea reală a situaţiei ţării, mai multă responsabilitate şi sentimentul clar că aceşti bani nu sunt banii Guvernului”.

”Am ţinut însă în mod special în această seară, sigur, după o perioadă de muncă în această echipă şi cu câteva zile înainte de vizita partenerilor noştri internaţionali, delegaţia FMI, CE, BM, şi printr-o coincidenţă fericită cred că pot să spun că în urmă cu exact un an, o parte importantă a societăţii româneşti, fie direct în stradă, fie acasă urmărind programele de televiziune, a dat un anumit mesaj, nu doar celor care guvernau atunci ci cred că celor care guvernăm astăzi şi celor care vor guverna mâine şi anume: mai multă transparenţă, mai multă onestitate în prezentarea reală a situaţiei ţării, mai multă responsabilitate şi sentimentul clar că aceşti bani nu sunt banii Guvernului. Guvernul nu are niciun ban al său, Guvernul gestionează nişte bani care sunt luaţi de la cetăţenii României pentru a fi folosiţi pentru cetăţenii României. Noi suntem doar nişte administratori a ceea ce înseamnă resursele şi veniturile fiecăruia dintre cetăţenii români”, a mai spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor